Ердоган: Турците са бъдещето на Европа

Ердоган подложи на яростна критика ЕС заради забраната върху забрадките
Ердоган подложи на яростна критика ЕС заради забраната върху забрадките / БГНЕС

На митинг в Ескишехир президентът Реджеп Ердоган се обърна към турците в Европа и ги призова да бъдат нейни стопани, да живеят на най-хубавите места в най-хубавите къщи, да имат най-хубавите коли и да раждат не по 3, а по 5 деца, защото те са бъдещето й, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ердоган подложи на яростна критика ЕС заради забраната върху забрадките, наложена в процеса на присъединяване на Турция. „Ето, искаме да влезем в Европейския съюз, а там забраняват забрадките. Омръзна ни, бе, уморихме се. Нали уж имаше свобода на религията и на вярата? Ако им стиска, нека да забранят и кипата /еврейско таке, бел.ред./! Вече вървим назад. Вие подигравате ли се, каните ни на закуска, на обяд, що за възпитание? Всякакви хайдутлуци спрямо нас и после, все едно нищо не се е случило. Всеки, който демонстрира враждебност към нас, ще си плати цената и това е наш житейски дълг“, обърна се към Европа президентът.

Той призова европейските турци за масова подкрепа на референдума с уточнението, че тяхната родина е там, където живеят и работят. Поради това те трябва да бъдат собственици, да избират най-хубавите места за живеене в най-хубавите жилища, да си купуват най-скъпите автомобили. „Не по 3, по 5 деца раждайте. Това ще бъде най-точният отговор на грубото отношение към вас. Вие сте бъдещето на Европа“, настоя Ердоган. Той подчерта, че Турция е държава, която е надминала Запада по демокрация и свободи, докато в Европа те приключват в момента, в който тя няма интерес. В тези страни расизмът, фашизмът и ислямофобията се разрастват с неимоверни темпове, като се загърбват демокрацията, правата, справедливостта и правосъдието, посочи турският президент.

Той заяви, че много добре разбира защо „западняците ги боли коремът“. „Какво се случва с нашите „холандци“? Лидерът на главната опозиция действа в съюз с терористите. Но ние няма да доживеем да видим един народно-републиканец да бъде избран за президент, децата ни също няма да видят това. Новата система на управлението няма да допусне начело на държавата да застане човек, губил 7-8 пъти избори“, така Ердоган нападна лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу./БГНЕС