Гласуването на референдума започна и в Турция

Последните политически акции като тази в Истанбул, останаха в предния ден. Сега желаещите могат да гласуват.
Последните политически акции като тази в Истанбул, останаха в предния ден. Сега желаещите могат да гласуват. / БГНЕС

Жителите на източните райони на Турция започнаха гласуването в референдума за поправки в Конституцията. Избирателните секции в 33 от 81 провинции в страната бяха отворени в 7 часа.

В останалите райони на Република Турция секциите отварят по традиция с час по-късно - в 8:00 - и ще работят до 17:00. Право на глас имат над 55 милиона турски граждани. В цялата страна избирателните секции са 145 хиляди.

В страната е в сила забрана за публична агитация, медиите нямат право да съобщават резултати от социологически анкети или да пускат политически рекламни послания, както и да водят на живо разговори с политици или експерти, които може да се оценят като пропаганда. Забранено е провеждането на екзитпол и снимането на попълнени бюлетини.

Гласува се върху предварително подготвена бюлетина с размер около A6 и два сектора - бял с "да" и по-тъмен с "не". Изборът става със специален печат, който се поставя в съответната половина. Печатът е с надпис "избор" и се дава на гласуващия от комисията, след което се връща обратно.

Гласуването на турските граждани в чужбина, както и излизащите от страната, вече бе проведено. /БГНЕС, ТАСС