Арестите на полицейски служители в Турция продължават

Списъкът на нарочените за арест съдържа 3224 служители, уличени като кадри на проповедника Фетхуллах Гюлен.
Списъкът на нарочените за арест съдържа 3224 служители, уличени като кадри на проповедника Фетхуллах Гюлен. / БГНЕС

Операцията по задържането на полицейски служители на територията на цяла Турция продължава, арестувани са вече 1 120 души, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че са ангажирани 8 500 полицаи във всичките 81 провинции, списъкът на нарочените за арест съдържа 3 224 служители, уличени като кадри на проповедника Фетхуллах Гюлен и умишлено инфилтрирани в силите за сигурността. При обиските в домовете, по работните места и в автомобилите им са иззети фалшиви паспорти и шофьорски книжки, дигитални материали, устройства и апарати, използвани в комуникацията на групировката ФЕТО, както и нейни документи, злато, валута, списъци с имена на дарители.

Операцията е мащабна и се провежда съвместно с правосъдното министерство, а според събраните данни хората на Гюлен умишлено са внедрени в силите за сигурността с цел да изградят алтернатива на системата, която да се командва извън страната, посочи министър Сойлу. Разследване на в.“Хюрриет“ обаче твърди, че зад операцията стои Агенцията за национално разузнаване MIT и „черният списък“ съдържа 7 000 имена. Според изявление на прокуратурата в Анкара вече са разследвани 4 672 цивилни полицейски служители – марионетки на Гюлен, като 1 448 от тях са били задържани при предишни операции. Най-голям е броят на арестуваните днес в Истанбул – 580 души, в Анкара те са 158 души. При претърсванията в домовете на 17 гюленисти в Малатия са открити и банкноти от 1 долар, които се считат като членска книжка за организацията ФЕТО./БГНЕС