Зоран Заев: Македония няма да бъде двунационална, България и Борисов са наши големи приятели

Република Македония няма да бъде двунационална държава. Няма да променям държавните символи. България винаги е имала принципна позиция и приятелско отношение към нас. Това заяви специално за агенция БГНЕС лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

БГНЕС публикува пълното изявление на Зоран Заев:

Очаквам в Македония демократичните процеси да се движат съгласно Конституцията, Правилника за работа на Народното събрание /НС/ и законите на Република Македония. Това означава новоизбраният председател на НС да получи печатите, да бъде обявен за избран в Държавен вестник и след това да пусне писмото до президента Георге Иванов за даване мандат на новия кабинет. Това са нещата, които всеки нормален човек иска в нашата Македония. Това обаче е възможно с много търпение, защото нашият политически опонент не е готов да предаде властта и днес в НС имаше обструкция от тяхна страна - новият председател да започне да изпълнява задълженията си.

Опонентите ни осъзнават, че има демократично избран председател. Поздравления дойдоха от целия свят - от ЕС, от САЩ. Но за съжаление, не мога да кажа, че няма да правят пречки, но въпросът ще бъде решен чрез законни процедури.

България е приятел на Македония. И тук няма никакъв спор. Бойко Борисов като бивш и бъдещ премиер се обади и на мен, и на Никола Груевски. Това е демонстрация за загриженост за Македония и всички нейни граждани. Това е приятелско отношение. Имаше желание за помощ от негова страна и аз лично съм благодарен за това отношение от страна на един голям приятел на Македония и бъдещ премиер.

Уважавам всички протести. Правото на протест е гарантирано във всяка една демократична държава. Поради тази причина миналия четвъртък отговорих на всички въпроси и на опоненти от ВМРО-ДПМНЕ.

Ясно отговорих, че всичко, което ще правим ще бъде за целостта на Македония, съгласно Конституцията. Република Македония няма да бъде двунационална държава, тя ще си остане такава каквото е. Никой няма да налага чужди интереси. По отношение на "Тиранската платформа" - там става въпрос само за преговори между политическите партии за сформиране на правителство. Всичко, което ще прави правителство ще бъде в интерес на всички нейни граждани и Република Македония. Подобряването на отношенията със съседите, с България включително, която е един голям приятел на Македония. Ще работим за демокрацията и правовата държава. Вярвам, че и всички наши съседи очакват нормализация на ситуацията у нас и подобряването на двустранните отношения.

В декларацията на албанските партии има и една спорна точка и ние ясно казахме, че не сме съгласни с нея. Те искат да започне дебат за държавните символи на Република Македония - за знамето, герба и химна. Ние не може да спрем дебатите, но ние сме против тази промяна. Срещу промяната на конституционното име на страната ни - Република Македония. Но, всъщност това служи като алиби на нашия политически опонент, за да не предаде властта на новото парламентарно мнозинство. Роден съм недалеч от българската граница. Всичко, което имам е Македония и няма да предавам националните интереси. Македония е родина на македонците и на другите общности - знаете тук имаме българи, има сърби, роми, власи, турци, имаме и албанци. Тя е наша родина.

В бъдеще ние сме длъжни да си сътрудничим, както това правехме и в миналото. Управляващите са длъжни да сътрудничат с опозицията. Трябва да извършим реформи, като в областта на правосъдието, за които е необходимо две трети мнозинство.

Няма спор по този въпрос. И поради тази причина дадох отговор на всички въпроси, които поставиха депутатите от ВМРО-ДПМНЕ. Отговорих на всички въпроси, които бяха притеснителни за тях. Новото мнозинство има задължение да поеме управление.

За България

Ние сме братски хора, един народ. Македония иска нормализация. Като потенциален мандатоносител изпращам приятелски поздрави до България от съседна Македония, която иска да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. И това естествено може да стане, ако задълбочим сътрудничеството и с България. /БГНЕС