Срещата Путин-Ердоган: три препъни камъка между Москва и Анкара

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайп Ердоган ще проведат вторите лични преговори за по-малко от два месеца. Последната им среща се състоя на 10 март в Москва, а днес, 3 май, се очаква пристигането на Ердоган в Сочи. Страните ще обсъдят икономическите отношения, се казва в официалното съобщение по повод на преговорите.

Дълго време икономическите връзки между двете страни се развиваха изключително положително, докато Турция не нанесе, според думите на Путин, „удар в гърба“ на Москва, сваляйки руския фронтови бомбардировач Су-24 във въздушното пространство на Сирия през ноември 2015 г. Турският лидер Ердоган след няколко месеца на размисли се извини за инцидента и руско-турските отношения започнаха да се възстановяват. Ето трите главни проблема по пътя към предишната дружба.

Русия: „Няма да ви се размине само с доматите“

Посещението на 10 март не донесе на турската страна най-важното, на което разчиташе – премахването на ембаргото за внос на домати в Русия. „Няма да им се размине само с доматите“, заяви след трагедията със самолета руският президент. В действителност Турция продължава да страда именно заради износа на тези зеленчуци, които традиционно са важна част от турския износ за Русия.

Част от продоволствените санкции са вече премахнати – по-конкретно, разрешен е вносът на цитруси, зеле, лук и др. Но ембаргото не е свалено напълно: вносът на краставици, ябълки и круши остава забранен. Според оценките на турските производители, възможният износ на земеделска продукция в условията на санкции остава само 15% от предишния, който бе преди налагането на санкциите.

Турция затвори пазара си за руското зърно

Но Анкара не остана пасивна. В отговор Русия загуби голям пазар за своята земеделска продукция, след като Турция въведе високи мита върху вноса на руското зърно и слънчоглед. Митото скочи от 9 на 130%! Така че този фактически втори по важност след Египет вносител на руско зърно се оказа недостъпен за руските земеделски производители.

Загубите са сериозни. Заради митата Русия загуби до 1,5 милиарда долара, се казва в априлското издание на „Мониторинг на икономическата ситуация в Русия“, представено от група експерти икономисти.

Разногласия заради съдбата на Асад

И ако премахването на взаимните търговски ограничения представлява относително лесно, то споразумението за разрешаването на конфликта в Сирия е далеч по-трудно. Турция и Русия участват във военните действия на сирийска територия и всяка от тях има своите интереси и визия как да изглежда следвоенното устройство на тази държава.

И ключовата роля в тези представи играе съдбата на сирийския президент Башар Асад. Турските власти, както и в началото на конфликта, смятат, че Асад трябва колкото е възможно по-бързо да се махне от власт и така да даде възможност за помирение. „В Сирия не може да има решение, докато Асад е на власт“, заяви неотдавна Ердоган.

Русия заявява, че не държи на Асад на всяка цена. Самият Ердоган заявява, че е обсъждал този въпрос с Путин. Последният му е заявил, че не е адвокат на Асад.

Фактите обаче са, че Русия подкрепя сирийския президент, помага му да се бори с неговите въоръжени противници. Официално в Москва не виждат алтернатива на своите действия в Сирия. „Асад е легитимен лидер на страната“, заяви тези дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него Русия се бори с терористите и поставянето под въпрос на руската помощ за Асад би означавало да се прекрати помощта за неговата борба срещу „Ислямска държава“. Такава мисъл звучи доста абсурдно за Москва. /БГНЕС