Първата жертва на пожарите в Македония

Въпреки мерките на властите огнената стихия в Македония взе първата жертва.
Въпреки мерките на властите огнената стихия в Македония взе първата жертва. / БГНЕС

Пожарите в съседна Македония взеха първата жертва. В скопското село Люботен бе открито изгорено човешко тяло.

В същото време в село Могилец пет семейства останаха без покрив, след като огнената стихия унищожи къщите им. Това село е едно от най-застрашените от огнената стихия.

БГНЕС припомня, че поради огромните горски пожари в две общини Чашка и Македонски брод, бе обявено извънредно положение, което ще продължи поне 30 дни. След заседанието на Комитета за управление на кризи бе взето решение да се поиска и участието на армията в гасенето на пожарите и търсене на международна помощ.

Днес се очаква правителството да изпрати искане до президента Георге Иванов за включването на армията в гасенето на пожарите съгласно чл.40 от Закона за отбраната. В 12.00 часа българско време ще има заседание на Главния щаб, който ще приеме план за координация на силите, които действат по места.

Според спасителните екипи най-тежко е положението в югозападната част на столицата Скопие - в селата Могилец и Калугерец. През последните 24 часа пожарът се разраста и в друго скопско село Морани и в каньона Матка, който също се намира недалеч от града.

Вътрешният министър Оливер Спасовски припомни, че в потушаването на пламъците участват спасителни екипи от България и Турция. Той призова гражданите да подават сигнали до вътрешното министерство и горските стопанства за предотвратяването на по-големи инциденти. /БГНЕС