36 души са арестувани за кървавия четвъртък в Скопие

36 са арестуванитие заради погрома на 27 април, когато бяха пребити над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев
36 са арестуванитие заради погрома на 27 април, когато бяха пребити над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев / БГНЕС

36 души бяха арестувани тази сутрин в Скопие във връзка с погрома на 27 април, когато бяха пребити над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Спецакцята по задържането им и откарването им в прокуратурата започна в 4 часа българско време. Сред арестуваните е и бившият вътрешен министър Митко Чавков, който по време на погрома бе ръководител на дирекцията по сигурност. Има и трима депутати, които организираха нахлуването в законодателния орган. Сред депутатите са Кръсто Муковски и Жаклина Стефановска. Задържан е и актьорът Владо Йовановски.

Сред задържаните са и част от ръководителите на протестите, които бяха организирани от най-близкото обкръжение на бившия премиер Никола Груевски. В момента някои от задържаните, включително и бившият вътрешен министър Чавков, дават показания пред разследващите органи.

Срещу арестуваните има повдигнато обвинение за терористично нападение срещу Конституцията и сигурността на Република Македония. Ако те бъдат признати за виновни, могат да получат минимум 10 години затвор.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че след погрома македонският президент Георге Иванов спря блокадата за съставяне на ново правителство и връчи мандат на Зоран Заев, който встъпи в длъжност на 1 юни т. г.

В първата тълпа, която нахлу в парламента на 27 април, бе и сръбският агент Живайлевич. При нападението тогава най-много пострада депутатът Зиядин Села, който бе изведен от сградата на парламента в безсъзнание.

През юни стана известно че през последните няколко месеца в Македония е била организирана мащабна пропагандна кампания в полза на режима на Груевски от сръбските и руските служби. В кампанията участва и един от най-доверените депутати на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански . Той е координирал всички свои действия и публикации с лидера на сръбската партия в Македония Стоилкович. /БГНЕС