Кметът на Солун Бутарис: Трудният въпрос за името е пред решаване, чакам Заев за Нова година

Много е важно да се забравят противоречията от миналото и държавите на Балканите да се обединят, каза Бутарис
Много е важно да се забравят противоречията от миналото и държавите на Балканите да се обединят, каза Бутарис / БГНЕС

Много е важно да се забравят противоречията от миналото и държавите на Балканите да се обединят и да бъдат част от Европейския съюз.

Това заяви пред агенция БГНЕС кметът на Солун Янис Бутарис в отговор на въпрос дали подкрепя интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Попитан дали споделя оптимизма по отношение на решаването на въпроса за спора за името между властите в Атина и Скопие Бутарис поясни, че при последното му посещение в Скопие и разговорите, които е имал с представители на властта „счита, че това толкова трудно и мъчително противоречие от миналите години е отминало". "Нещата са узрели и би могло да се стигне до решение”, смята кметът на град Солун.

„Както ни информира премиерът Зоран Заев за Нова година ще дойде да прекара тук в Солун, неофициално. Идва на лично посещение, но бих му помогнал с каквото мога”, подчерта кметът на Солун.

След близо тригодишен застой в преговорите между Република Македония и Гърция в началото на тази седмица в Брюксел се проведе първата среща между делегациите на двете държави. В нея участва и международния посредник Матю Нимиц.

Днес Бутарис прие в кметството в Солун вицепрезидента Илияна Йотова./БГНЕС