Бутарис: Не съм предложил смяна на името на летището

Погрешно бяха тълкувани моите изяви. Не съм предлагал и никога няма да предложа промяна на името на летището в Солун. Това заяви солунският кмет Янис Бутарис след острите реакции, с които бяха посрещнати неговите изказвания.

Той изрази съжаление, като уточни, че е била извадена само част от изказванията, а не всички позиции от вчерашното общинско заседание.

"Не съм предлагал, не предлагам и няма да предложа промяна на името. Просто изразих загрижеността си. Онова, което казах и не го отричам е, че по отношение на този въпрос сме загубили 130-150 страни, колкото са държавите признали страната под името Македония. И ние за съжаление, благодарение на гръцките власти през последните 25 години, също сме загубили", каза Бутарис на извънредната пресконференция в Солун.

По отношение на телефонното интервю за сутрешното предаване на гръцката телевизия "Скай", в която споменава името на известния гръцки баскетболист Никос Галис, като вариант за солунското летище, Бутарис казва, че е спал, когато са му се обадили.

"Изведнъж сутринта ми се обаждат от "Скай". Спах и се обърках. Никога не съм искал промяна на името Македония /за летището/. Относно Никос Галис една госпожа от "Скай", не й помня името, ме попита какво име бих предложил и естествено отговорих – Никос Галис", обяснява още Бутарис.

По отношение за разговорите за името на страната /Р. Македония/ солунският градоначалник каза, че трябва да се постигне договор приемлив и за двете страни. /МИА