САЩ: Подкрепяме усилията на Атина и Скопие за разрешаване на спора

САЩ подкрепят Гърция и Македония в усилията им да се намери решение по въпроса за името. Единственото решение е общото решение. Македония направи големи крачки в преговорите с нейните гръцки партньори и това една отлична възможност за постигане на решение. Много е важно двете страни да продължат с преговорите.

Това каза в Скопие помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. По отношение на членството на Република Македония в НАТО той каза, че "поканата за членство не е свързана с конкретна дата или събитие". "Според мен може да направим всичко, което можем, за да отбележим напредъка и подкрепата на САЩ за Македония, за да стане член на НАТО и ЕС. Това е наш залог от дълги години и не е свързано с конкретна дата и събитие", подчерта Мичъл.

"Когато ви е трудно вие се обръщате към приятелите. С България решихме проблема, дай Боже да съобщим на нашите приятели, че сме постигнали решение и с Гърция, което ще запази достойнството и идентичността. Ще продължим с преговорите. Но, ако има проблеми отново ще очакваме помощ от приятелите на принципна основа", каза от своя страна Зоран Заев. /БГНЕС и МРТВ