Чавушоглу: Очакваме още по-голяма подкрепа от НАТО в борбата ни срещу тероризма

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разчита на много по-сериозна подкрепа от НАТО в борбата срещу тероризма и застава зад идеята за разширяването на алианса, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Първият дипломат каза това в отговор на въпроса дали са верни съобщенията, че срещата на върха на НАТО ще се състои в Турция, но не потвърди или отрече тази възможност.

„Убедени сме, че генералният секретар на НАТО е на същата позиция и сме му благодарни за това. Ние сме противници на разделението и дискриминацията в борбата срещу тероризма, и ще продължим битката си с всички терористични организации“, подчерта Чавушоглу по време на съвместната пресконференция с Йенс Столтенберг в турската столица.

В хода на срещата си двамата са обсъдили регионалните проблеми в Сирия, Ирак и Либия, които предстои да се дискутират и на срещата на върха на алианса. В коментар за изявленията на Еманюел Макрон от последните дни за Турция министърът каза, че френският президент се „натискал“ да участва в срещата Турция-Иран-Русия, но така и не бил поканен.

„За съжаление, много наши европейски приятели не разбират сериозността на проблема в Сирия и с популизма си все повече се отдалечават от нея. Изявленията на френския президент бяха опровергани от различни страни, а ние очакваме от държавния глава да се изказва подобаващо“, посочи Чавушоглу.

По-рано през деня вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг остро отрече твърдението на Макрон, че тройната атака в Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция е откъснала Турция от Русия. „Ние считаме за грешка оставането на режима в Сирия, но някои държави го подкрепят безусловно, тази политика ние не приемаме. Турция не преследва целите нито на Иран и Русия, нито на САЩ, нашата позиция е за прекратяване на огъня в региона и сме категорично против използването на химически оръжия“, заяви Боздаг.

По време на съвместната пресконференция с Чавушоглу генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства операцията „Маслинова клонка“, която Турция стартира на 20 януари в Африн. Той подчерта, че нито един съюзник в алианса не е понесъл толкова вреди от тероризма, колкото Турция. „Присъствието на НАТО в страната е с цел подкрепа и помощ за Турция, която е много ценен и важен съюзник. Тук имаме различни военни мощности, правим повече учения по морското и въздушното пространство, разполагаме със системи за ранно предупреждение, наблюдателни самолети и системи за въздушна отбрана“, заяви Столтенберг. Той посочи, че базираните в Коня системи за ранно известяване и наблюдателните самолети „Ауакс“ /AWACS/ оказват изключителна подкрепа на антитерористичната международна коалиция, а НАТО финансира военната инфраструктура на Турция. Генералният секретар отправи благодарност на Анкара не само за борбата й с ислямските терористи от ДАЕШ, но и за всичките й усилия срещу тероризма, както и за подкрепата й в Афганистан.

Столтенберг заяви, че отговорните за използването на химическите оръжия трябва да получат възмездие и посочи, че НАТО подкрепя усилията на ООН за намирането на мирен път за прекратяването на боевете в Сирия.

За днес е планирана среща на Столтенберг с президента Реджеп Ердоган. /БГНЕС