Нов протест за „Македония“ в Атина на 8 юли

Протесът ще бъде в Атина
Протесът ще бъде в Атина / БГНЕС

Част от гръцките медии съобщиха за насрочен нов протест в Атина за 8 юли, зад който стои организация, под името "Комисия за защита на правата на влашките гърци, които живеят в Скопие и защита на гръцкия характер на Македония".

"Хиляди граждани в цяла Гърция скандираха, че Македония е гръцка", "24 града в един глас", "Хиляди граждани по улицата протестират за Македония", "Македония е гръцка - извикаха хиляди граждани в над 20 града", " 24 града в един ритъм за скопския въпрос", са част от заглавията в гръцките медии за вчерашните протести в страната за „защита на гръцкия характер на Македония ".

Медиите в Гърция оцениха положително протестите, както по отношение на масовостта, така и по отношение на посланията, които бяха отправени, а акцентът бе поставен върху факта, че демонстрациите приключиха мирно и без партийни прояви, а гражданите получиха подкрепа от политическата опозиция , от местното самоуправление в градовете, както и от метрополиите и духовенството.

Организаторите от своя страна са доволни от отзивите след протестите в 24 гръцки града. Отон Яковидич от "Комитета за борба за гръцкия характер на Македония“ заяви по гръцката телевизия „Скай“, че е станало ясно, че народът е "координиран, подготвен и изисква да се зачита отношението му".

„Първите големи протести в Солун и Атина показаха големия обем на народа, който не приема използването на името Македония от съседната страна, докато вчерашният втори етап целеше не да се покаже обема, а да се види, че народът е напълно координиран въз основа на решенията, внесени с резолюциите от първите протести“, каза Яковидис и добави, че хората не само, че не са съгласни "да се даде името на съседите, но изискват и да се проведе референдум в Гърция". /БГНЕС