Шекеринска: С договора и Македония, и Гърция получават повече, отколкото дават

Договорът между Македония и Гърция за името трябва да бъде разглеждан не от ъгъла „какво дадохме“, а от ъгъла - „какво получихме“. Смятам, че не само двете страни, но и целия регион спечели.

Това заяви в интервю за гръцкия вестник „Ефимерида тон синдактон“ вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска.

„Ако погледне стратегически, когато две държави на Балканите имат проблеми, тогава страдаме всички. Когато две държави решават проблемите, всички печелим“, каза тя.

Шекеринска подчерта, че в интерес на всички е да има стабилност в югоизточната част на Европа, а договорът с Гърция води именно към това.

Според нея в момента сме свидетели на рядък момент в историята, когато „правителствата и на двете страни имаха политическата воля за решаването на проблем“ – опция, която има своята цена. Единственият избор, за който не се налага да плащаш нищо, е „да не правиш нищо, с което вредиш на собствената си родина, но за сметка на това правиш политическа кариера“, добави Шекеринска.

Коментирайки позицията на двете основни опозиционни политически сили в Македония и Гърция – ВМРО-ДПМНЕ и „Нова демокрация“, тя заяви, че те са двете лица на една и съща монета.

"Аз ги наричам двама "Мицко-Такис", според имената на двамата лидери Мицкоски и Мицотакис. Те са другото лице на една и съща монета... Когато компромисът е изправен пред такава силна опозиция и от двете страни, вероятно е справедлив компромис. Вярвам, че вместо да разглеждаме споразумението през призмата "това, което даваме", трябва да го разглеждаве от гледна точка на "това, което получаваме". И аз вярвам, че и двете страни са получили и трябва да бъдат доволни от това", обяснява вицепремиерът и министър на отбраната на Македония. /БГНЕС