Загрижен съм от протестите и потенциалната руска намеса, подчерта Мичъл.
Загрижен съм от протестите и потенциалната руска намеса, подчерта Мичъл. / БГНЕС
САЩ: Увеличаваме ангажимента на Балканите, Русия и Китай искат да пречупят Запада

САЩ ще увеличат ангажимента си на Западните Балкани. Това каза пред Сената американският помощник държавен секретар Уес Мичъл.

Подкрепихме лидери, които са визионери - Зоран Заев в Македония и Алексис Ципрас в Гърция при постигането на историческия Договор за разрешаване на спора за името, каза Мичъл и изрази загриженост от протестите в Македония и Гърция. "Загрижен съм от протестите и потенциалната руска намеса. Подобно нещо видяхме в Черна гора. Руските представители отправяха закани и според мен има вероятност руснаците да се намесят. Работим за укрепването на македонските институци. Имаме силно сътрудничество в сектора на сигурността. Руските методи са ни известни. Очакваме формалните процедури по договора да приключат и в Гърция и в Македония. След това НАТО ще покани Република Северна Македония по време на срещата на върха през месец юли, подчерта Мичъл.

Американският дипломат съобщи, че САЩ работят за превръщането на Гърция в "стълб на стабилността в Средиземноморието и на Западните Балкани".

"Европа отново е арена на сериозни стратегически състезания и е подложена на натиск от различни страни. И Русия и Китай искат да пречупят Запада. Русия иска да го разедини, а Китай да го изтиска. Те са особено агресивни в Централна и Източна Европа. Наш основен приоритет е да предовратим руската агресия. През последните години реваншисткия Кремъл се опита да промени границите, чрез заплахи и атаки над съседите, започна дезинформационна и кибер кампания срещу Запада, включително и разполагане на военни сили по западните граници", подчерта Мичъл.

САЩ искат добри отношения с Русия, но това ще стане, само когато Москва промени агресивното си поведение, каза още Уес Мичъл. /БГНЕС