Македонският парламент одобри конституционните промени.

Македонският парламент одобри конституционните промени, за тях гласуваха 80 депутати, против бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, предаде репортер на БГНЕС от мястото на събитието.

80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинството от две трети, необходимо за одобрение на промените в конституцията.

Депутати гласуваха електронно, а след това и поименно. Това гласуване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ. И в двата вида гласувания 80 депутати са предпочели конституционните промени.

От ВМРО-ДПМНЕ за промените са гласували 8 депутати. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канчмеска Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват.

Македонският портал „Плус инфо” припомня, че половината от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за промените, са засегнати от съдебни процеси – това са Арнаудов, Василевски, Мукоски, Канчевска-Милевска и син на Авирович.

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония към за членство в ЕС и НАТО.

Развръзката с гласуването бе предхождана от много неизвестни в петъчния ден. Това бе четвъртият ден от обсъжданията за конституционните промени и нищо не предвещаваше, че развръзката ще настъпи същия ден, макар и късно вечерта. Самото обсъждане бе отложено на два пъти, а агенция МИА съобщи по-рано през вчерашния ден, че не е ясно дали гласуването ще се случи по-късно или въобще няма да се състои.

По-рано депутатите от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, които са против договора, поискаха бързо вот, за да стане ясно, че управляващите нямат нужното мнозинство от две трети или 80 гласа. Депутатът Антонио Милошоски: "За депутатите е по-важна волята на народа, отколкото натискът, който идва от страна на управляващите".

В същото време на излизане от парламента премиерът Зоран Заев заяви пред ТВ21, че се правят опити за осигуряване на мнозинство от две трети.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Ханс изрази увереност в Туитър, че депутатите от всички политически партии в македонския парламент ще оставят настрана партийните интереси и ще вземат решение в интерес на страната и гражданите, съобщи МИА.

„Това са решаващи дни за Македония. Депутатите ще гласуват за историческа сделка с Преспа, която отваря вратите на страната за евроатлантическата интеграция. Това е вот за бъдещето на страната и положителни перспективи за гражданите”, написа той в социалните мрежи.

„Убеден съм, че депутатите от всички политически партии осъзнават огромната възможност и отговорността, пред които са изправени днес. Сега е време да оставим настрана партийните интереси и да действат в интерес на страната и нейния народ !”, поръчва Йоханес Ханс в навечерието на заключителния дебат в македонския парламент и гласуването на измененията в македонската конституцията в съответствие с Договора от Преспа.

Пак вчера бе съобщено, че американският помощник заместник държавен секретар за Европа и Азия Матю Палмър ще посети в понеделник Македония, за да засвидетелства подкрепата на Вашингтон за Преспанското споразумение. /БГНЕС