Публикацията в "Непшава" е озаглавена "ВИП отношение от страна на правителството към Груевски"
Публикацията в "Непшава" е озаглавена "ВИП отношение от страна на правителството към Груевски" / БГНЕС
Унгарски вестник: Груевски е избягал с български паспорт

Бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната.

Това пише унгарското издание "Непшава" по повод бягството на Груевски в Будапеща и подаването на молба от негова страна за получаването на политическо убежище. "Направете проверка при българските власти". Това е краткият отговор пред журналист от "Непшава" на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща. Журналистът попитал висшият държавен служител следното: "Как бившият македонски министър-председател е пристигнал до центъра на Будапеща без документи, след като те са му отнети?".

Груевски от лятото на 2017 година е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония.

Повечето унгарски медии определят случая като "тежък скандал" поради отношението на властите към Груевски.

Публикацията в "Непшава" е озаглавена "ВИП отношение от страна на правителството към Груевски". Изданието нарича бившият македонски лидер "македонският Орбан". В публикацията се припомнят корупционните практики от времето на Груевски и антизападните му политики.

Груевски е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро.

"Направете проверка при българските власти", казва висш унгарски служител.
"Направете проверка при българските власти", казва висш унгарски служител. / БГНЕС

БГНЕС припомня, че миналата година двама висши служители от македонските спецслужби избягаха от Македония с български паспорти в съседна Гърция. През месец октомври 2017 година бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият помощник Никола Бошкоски бяха арестувани в Солун с фалшиви български паспорти.

Срещу тях Върховният съд на Македония наложи мярка "задържане под стража“ . Бившият началник на кабинета на директора на агенцията Тони Якимовска остана без паспорт и забрана да напуска страната. Без паспорт са още и бившите министри Гордана Янкуловска, Миле Янакиевски, както и бившият началник на кабинета на Груевски Мартин Протогер и бившият главен секретар на правителството Кирил Божиновски. Без паспорт остана и бившият директор на контраразузнаването и братовчед на Груевски Сашо Миялков. От началото на седмицата цялото имущество на Миялков и на най-богатия македонец Орце Камчев е запорирано. Камчев беше арестуван миналата седмица и в момента се намира в ареста в "Шутка" в Скопие. /БГНЕС