Никос Кодзиас
Никос Кодзиас / БГНЕС
Никос Кодзиас: Бъдещето принадлежи на нашето приятелство

За приятелството между гръцкия и македонския народ, за положителните ефекти за двете страни, които ще им донесе Договорът от Преспа, след като се превърне в ежедневие за гражданите и от двете страни на границата, говори в екслузивното интервю за македонската агенция МИА бившият първи дипломат на Гърция Никос Кодзиас.

"Бъдещето принадлежи на нашето приятелство", е посланието, което Кодзиас отправи и изрази твърдото си убеждение, че "приятелските отношения между държавите в цяла Европа ще бъдат както между Северна Македония и Гърция".

С приятелски тон бившият външен министър на Гърция отговори на редица въпроси, пряко или косвено свързани със споразумението за името на Македония.

Кодзиас разкри как са започнали преговорите - от септември миналата година, през Давос и Сунион до Преспа, когато той и македонският му колега Никола Димитров подписват споразумението. „Заедно с министъра на външните работи на Македония вероятно ще се срещнем отново на конференция през март в Атина“, твърди той.

Въпреки че вече не е министър, Кодзиас все още е оптимист, че в гръцкия парламент има парламентарно мнозинство за ратифициране на Договора от Преспа. /БГНЕС