Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

Вчера нашата страна написа история. Сънят стана реалност. Започна изпълнението на Преспанския договор за членството в НАТО и ЕС. Заедно посадихме семе и това е само първата крачка от плодородната жътва, за която трябва да се работи.

Това каза македонският премиер Зоран Заев на специална пресконференция по повод приетите в петък промени в Конституцията, включително и промяна на името.

Ето, аз лично, премиерът, използвам името - Република Северна Македония, каза Заев и припомни, че то влиза в сила, след като гръцкият парламент одобри на свой ред Преспанският договор. Той очаква още в следващите часове Държавен вестник да публикава всички промени, които бяха одобрени от парламента. Заев подчерта, че за публикуването им в Държавен вестник не е необходим подписът на президента Георги Иванов.

"Тези дни, заедно с Гърция ще отхвърли изолацията и неразбирателството. Убеден съм, че гръцките депутати ще осъзнаят собствената си роля. Силно вярвам, че парламентът в Атина ще приема споразумението... Белите страници за нашето бъдеще ще пишем заедно", каза още Заев.

По повод призива на лидера на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за провеждане на предсрочни избори Заев отговори, че това искане ще бъде объседно сериозно, защото в близко време ще има президентски изобри. Според него неговата партия име интерес от предсрочни избори, защото ще ги спечели, но това не е добре за Македония, която ще загуби поне 6 месеца.

"Трябва да има помирение... В страната останахме 1.5 млн. души. Не е нормално брат с брат да не говори поради политически спорове. 27 години стояхме на едно място. Младите бягат", каза още Зоран Заев. /БГНЕС