Путин въведе наказателни икономически мерки срещу Турция

От 1 януари 2016 г. се въвежда забрана за работодателите да наемат турски граждани.
От 1 януари 2016 г. се въвежда забрана за работодателите да наемат турски граждани. / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждането на ограничителни икономически мерки срещу Турция, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Причината за наказателните мерки е свалянето на руския самолет Су-24 от страна на турските ВВС във вторник.

Документът е наречен „Мерки за гарантиране на националната сигурност на Руската федерация и защита на руските граждани от престъпни и други незаконни дейности и въвеждане на специални икономически мерки срещу Република Турция“.

Москва въвежда временно забрана, или ограничава външноикономическите сделки, свързани с вносана някои категории турски стоки, чийто списък ще бъде определен от руското правителство. Изключение ще бъдат стоките, внасяни за лична употреба. Техният размер ще бъде в съответствие със законите на Евразийския икономически съюз.

От 1 януари 2016 г. се въвежда забрана за работодателите да наемат турски граждани.

Наредено е също да се забранят чартърните въздушни превози между Русия и Турция.

Туроператорите трябва да прекратят продажбата на екскурзии до Турция.

Путин нареди да се засили контрола на руските морски пристанища в района на Черно море.

Той възлага на външния министър да извести Турция за частичното спиране на споразумението за безвизов режим.

Забраняват се, или се ограничават дейностите на организации и компании, които работят на територията на Русия под юрисдикцията на Турция. Списъкът ще бъде определен от правителството.

БГНЕС припомня, че руското правителство започна подготовката на икономически мерки срещу Русия, които могат да доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки. В петък руският външен министър Сергей Лавров обяви, че властите са взели решение да прекратят безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г. По-рано през седмицата властите призоваха руснаците да не пътуват в Турция, която е една от предпочитаните от тях туристически дестинации.

В рамките на разразилата се размяна на реплики от вторник насам Лавров и президентът Путин неколкократно определиха свалянето на руския самолет като целенасочена провокация, както и във фактически връзки на Турция с терористичната групировка „Ислямска държава”. В сряда турския президент Реджеп Ердоган определи твърденията като „клевети” и каза на руските власти да се „засрамят”. Премиерът Ахмет Давутоглу се опита да тушира част от напрежението, след като с авторска статия в лондонския вестник „Таймс” призова за единство между двете страни в борбата с „Ислямска държава”. /БГНЕС