Западът и Иран се срещнаха в България

София бе домакин на международната конференция „Иран и Европа в огледалото на историята“. Тя бе организирана от българо-ирански мозъчен тръст „Център за изследване на Иран, Балканите и Централна Европа“ (IBCE), Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, и „Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България“.

Научният форум, който се проведе на 2 и 3 юни, събра специалисти по иранска литература, език, философия, религия, история, икономика и антропология от 14 държави, сред които САЩ, Германия, Италия, Словакия, Унгария, Косово, Иран и България. Само от Иран участниците бяха 12. Предварително бяха изпратени над 80 публикации, от които Научното жури одобри за участие 40 доклада. Тя бяха представени в тържествената зала на БАН и в „Центъра за източни езици и култури” към Софийския университет.

Статиите на форума обхващаха актуални теми в областта на иранистичните изследвания: културния обмен между Иран и Европа през годините, иранския мистицизъм, медицинските трудове на персиеца Авицена, но също и публикации, издържани в духа на феминизма и постколониалните изследвания.

Събитието е успех за българската Иранистика, чиято роля в общуването между Иран и Европа нараства все повече. Доказателство за това е, че у нас бе учреден българо-ирански стратегически център за изследвания, насочен именно към контактите на Иран с тази част на Стария континент, към която принадлежи и България. Това е вече споменатият IBCE.

Събитието бе организирано от двама утвърдени иранисти у нас. Единият от тях е доц. Иво Панов – ръководител на специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и научен секретар на конференцията. Другият е дългогодишният преподавател по персийски език, персийска култура и литература в Софийския университет Алиреза Пурмохамад – изпълнителен директор на IBCE и изпълнителен секретар на форума.

Конференцията се проведе в контекста на иранското завръщане в международните отношения със западните държави, след обявеното по-рано тази година падане на санкциите, свързани с ядрената програма на Иран.

Паралелно с научния форум за отношенията между Иран и Европа в София се проведоха и други събития, отнасящи се до Ислямската република. На 1 юни в Националната галерия „Квадрат 500“ се проведе дискусията „В огледалото на иранското изкуство“ с участие от Иран, Унгария и България. В рамките на събитието гостите научиха повече за персийските миниатюри от колекцията на българската Национална галерия, за ролята и за представянето на иранския поет Джалаледдин Руми в произведения на средновековното художествено изкуство. Мистикът бе в основата и на изложба от рисунки на млади ирански творци, посветена на неговото творчество. Изложбата също бе организирана от IBCE и бе открита на 31 май във фоайето на Ректората на Софийския университет.

Конференцията „Иран и Европа в огледалото на историята“ бе обявена от организаторите като „първо биенале“ на тази тема. С други думи по оста между двете големи цивилизации тепърва предстои общуване. А София се очертава като една от пресечните точки в него. /БГНЕС