Песков: Плачевното състояние на отношенията Русия-САЩ изисква комуникация

Президентът Владимир Путин и говорителят му Дмитрий Песков
Президентът Владимир Путин и говорителят му Дмитрий Песков / БГНЕС

Плачевното състояние на отношенията между Русия и САЩ изисква двустранно общуване, но в какъв формат ще бъде приложено, все още не е определено, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти.

Той каза още, че днешният разговор между Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп изрично отхвърлил дори хипотетичната възможност за намеса на Русия в избирателния процес в САЩ миналата есен.

Според него Тръмп лично е попитал Путин дали слуховете за "руска следа" имат някаква основа.

По-рано стана ясно, че руският лидер казал на американския бизнесмен, че не се е намесвал на изборите в САЩ. Това бе съобщено след срещата на високо равнище на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Дананг, Виетнам.

"Той (Путин) заяви, че не се е намесвал“, каза Тръмп.

Американският държавен глава каза, че руският президент отрича твърденията за намеса "всеки път", когато двамата се срещнат, добавяйки, че неговият колега изглежда "много обиден" от постоянните обвинения.

Самият Путин каза днес, че всички тези обвинения са "фантазии" и са мотивирани от американската вътрешна политика.

"Всичко за така нареченото руско досие в САЩ е проява на продължаващата вътрешна политическа борба", каза той.

Връзката на Тръмп с Москва рамкира първата година от президентството му, като ключови негови помощници бяха заподозрени в предполагаемо сътрудничество с Кремъл.

БГНЕС припомня, че ФБР разследва твърденията за предполагаемите опити на руското правителство да повлияе на президентските избори през 2016 г. Паралелни производства по този въпрос се извършват от специален комитет на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. В средата на май американското министерство на правосъдието обяви назначаването на специалния прокурор и бивш директор на ФБР Робърт Мюлер в разследване на твърдяната за руската намеса. Това решение бе подкрепено от много републиканци и демократи в Конгреса на САЩ. /БГНЕС, АФП, ТАСС