Само 31% от американците подкрепят решението на Тръмп за Йерусалим

Зад решението на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим за столица на Израел стоят евреи – членове на Републиканската партия на САЩ, които са му оказали сериозна финансова помощ в предизборната кампания, както и християни-евангелисти с политическа подкрепа за него, смятат американски експерти.

Решението на Тръмп не отразява мнението на американското общество, сочи последната анкета на Бруклинския университет – само 31% подкрепят решението му. Сред 11-те предишни кандидати за посланици на САЩ в Израел от републиканците и демократите само двама одобряват решението за Йерусалим, а 120 от експертите по юдаизъм и Израел са категорично против това. Всички тези резултати са доказателство, че Тръмп не се е ръководил от обществените нагласи при вземането на решението. Анализът на процесите, довели до него, показва очевидната роля на евреите-републиканци и ционистките организации, действащи в САЩ.

Американско-израелският комитет по публичните връзки /AIPAC/, Лигата против поругаването, Американската асоциация на ортодоксалните евреи, Коалицията на евреите републиканци, Американската ционистка организация и Американското ционистко движение в изявления по въпроса обявиха решителна подкрепа за Тръмп. В същото време евреите – членове на Демократическата партия и евреите – либерали се стараеха да бъдат възможно по-неутрални в коментарите си за решението на президента и призоваваха да не се напряга ситуацията в Близкия Изток.

Шелдън Аделсон, един от най-богатите американски бизнесмени от еврейски произход, е оказал мощна подкрепа на Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания. Експертите смятат, че с решението си за Йерусалим Тръмп е „върнал дълга си“ към евреите републиканци и евангелистите. Така половинвековната окупация на Йерусалим след огласения план на Тръмп да обяви този град за столица на Израел навлезе в нова фаза. Израел окупира Източен Йерусалим на 5 юни 1967 г. През 1980 г. в Кнесета бе приет законопроект, по силата на който Израел едностранно обяви Йерусалим за своя единствена и неделима столица. В отговор на това Съветът за сигурност при ООН прие резолюция №478, с която осъди израелската анексия на Източен Йерусалим. Световната общественост счита, че тази част на града се намира под израелска окупация. Освен това нито една държава не признава Йерусалим за столица, посолствата на всички страни се намират в Тел Авив. САЩ се оказаха първата държава, признала Йерусалим за столица на Израел.

„Този избор е в полза на войната, не на мира. Решението на президента на САЩ няма правна сила и тази стъпка ще нанесе удар както по интересите на Америка, така и на страната-окупатор Израел. Йерусалим е свещено място както за палестинците, така и за мюсюлманите като цяло“, смята Икриме Сабри, глава на Висшия ислямски комитет на Йерусалим и имам в джамията Ал Акса, цитиран от Анадолската агенция.

Според него деструктивният подход на САЩ няма да промени истината, градът е свързан с исляма за вечни времена, а решението на Тръмп слага кръст върху мирния процес в Близкия Изток. „Няма никакъв смисъл в идеята за възобновяване на мирните преговори. САЩ противоречат със самите себе си. Мирният процес е без изход, защото с решението си Белият дом предпочете войната пред мира“, посочва духовният лидер. Той дава висока оценка на позицията на турския президент Реджеп Ердоган, който по-рано заяви, че Йерусалим е „червена линия“ за ислямския свят. /БГНЕС