Меркел: Решаването на проблема с бежанците e национална задача на Германия

Преодоляването на миграционната криза е национална задача на Германия. Това заяви канцлерът Ангела Меркел в обръщение към гражданите на страната, предаде ТАСС.

„Федералните провинции, общините, държавата – всеки тук е длъжен да даде своя принос (в решаване на проблема)“, каза Меркел и съобщи, че германските власти са в тясна връзка с районите по този въпрос.

Въпреки увеличаването на разходите заради притока на бежанци, правителството на ФРГ според Меркел не възнамерява да се отказва от плановете за постигане на балансиран бюджет. Ние не можем просто да вземем и да кажем “тъй като пред нас стоят трудни задачи, балансираният бюджет или въпросът за държавната задлъжнялост въобще вече не играе роля“, цитира ТАСС думите на Меркел. Трябва по нов начин да очертаем приоритетите, подчерта тя.

Правителството на ФРГ очаква до края на годината да получи до 800 000 молби за предоставяне на статут на бежанец. По данни на германското вътрешно министерство от началото на годината в Германия са пристигнали 413 000 кандидати за този статут. Приблизително една трета - 112 000 идват от Сирия. /БГНЕС