Земан подкрепя петицията на Клаус срещу бежанците

Масовата емиграция застрашава стабилността в Европа и отделни страни-членки на ЕС, смята Клаус.
Масовата емиграция застрашава стабилността в Европа и отделни страни-членки на ЕС, смята Клаус. / БГНЕС

Президентът на Чехия Милош Земан подкрепи петицията на своя предшественик Вацлав Клаус срещу бежанците и призива му правителството в Прага да отхвърли натиска от Брюксел за преразпределение на бежанците в страните от ЕС.

Бившият държавен глава Вацлав Клаус вчера започна подписка, в която се призовава кабинетът на Бохуслав Соботка да защити границите на Чехия на всяка цена, с всички възможни средства, включително и с армията.

"Тази инициатива съдържа всички идеи, за които лично аз говоря през цялото време. По този въпрос сме на едно мнение с Вацлав Клаус", каза Земан при визитата си в Китай.

Петицията бе представена вчера лично от Клаус, който се подписа на първо място. Тя предупреждава правителството в Прага, че масовата емиграция застрашава стабилността в Европа и отделни страни-членки на ЕС. Документът предупреждава и за опасностите по отношение на сигурността поради смесването на различни култури и религии. Петицията поиска властите да отхвърлят натиска от Германия и Франция за нарушаване на Шенгенските правила и в същото време осъдиха санкционирането на Унгария, която регистрира бежанците и по този начин спазва шенгенските правила и граници.

Инициаторите искат кабинетът да гарантира вътрешната сигурност и ненарушимостта на външните граници на Чехия с всички възможни средства, включително и с помощта на полицията и армията. Клаус отхвърля и приемането на нови закони и нови правила, които би улеснили имиграцията.

"Тази инициатива съдържа всички идеи, за които лично аз говоря през цялото време. По този въпрос сме на едно мнение с Вацлав Клаус", каза Зе
"Тази инициатива съдържа всички идеи, за които лично аз говоря през цялото време. По този въпрос сме на едно мнение с Вацлав Клаус", каза Зе / БГНЕС

Само през вчерашния ден над 10 000 души се подписаха под петицията на Вацлав Клаус.

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка се противопостави на петицията и каза, че бежанската криза може и трябва да се реши съвместно от Европа и че Чехия няма сили да се справи сама с този проблем. "Ние нямаме нужда от петиции, а от ясни крачки, ясни дела, на ниво на ЕС", каза Соботка и призова за включването на международната общност и Русия при решаването на проблема. Според вътрешния министър Милан Хованец Клаус "злоупотребява с бежанската криза" и действа популистки.

Минути след като петицията бе качена в интернет хакери започнаха да атакуват сайта. "Досега сме регистрирали над 20 хакерски атаки. Става въпрос за сериозни атаки, а не за опити на студенти, които се чудят как да си губят времето", каза по този повод директорът на Института Вацлав Клаус Петър Мачинк. /БГНЕС и ЧТК