Словакия: Без бежански квоти, част от ЕС подкрепя гражданската война в Сирия

Никой не иска да каже истината за Сирия, каза Фицо.
Никой не иска да каже истината за Сирия, каза Фицо. / БГНЕС

Премиерите на Чехия и Словакия Бохуслав Соботка и Роберт Фицо категорично се противопоставиха на предложението за квотно преразпределение на бежанци в страните членки от Европейския съюз.

Двамата премиери публично се противопоставиха на тази политика по време на срещата си с австрийския канцлер Вернер Файман в Братислава, който се обяви за "солидарно преразпределение на бежанците в ЕС".

"Бежанците и мигрантите и без това искат да заминат на Запад", подчертаха двамата. Фицо определи това предложение като "ирационално".

"Квотите са ирационални. Те се представят като някаква магическа политическа карта, която трябва да разреши проблема с бежанците. Но, тя няма да реши този въпрос, защото никой не иска да каже истината за Сирия! За какво си говорим тук, когато определени държави от ЕС не искат да си признаят, че подкрепят гражданската война в Сирия?", каза Фицо.

"И какво трябва да направим сега? Да отидем в Унгария да блокираме от всички страни 1500 бежанци и да им кажем, хайде идвайте при нас?", каза словашкият министър-председател.

Квотите са ирационални. Те се представят като някаква магическа политическа карта.
Квотите са ирационални. Те се представят като някаква магическа политическа карта. / БГНЕС

Тримата се обединихме върху необходимостта от защита на външните граници на ЕС и защита на Шенгенското пространство, включително и с армията, ако се наложи, каза Фицо след разговорите. Той съобщи, че идеята за създаване на сигурни зони - hot spots в Шенгенските граници, където бежанците ще бъдат спирани и идентифицирани и където ще се решава по бързата процедура кой е мигрант и кой бежанец, получава известна подкрепа в ЕС. Според премиера на Чехия в тези центрове трябва да има представители и на ООН. /БГНЕС и Бета