Милованович: На Гърция не й пука, Атина унищожи Шенген, Меркел да се намеси!

Гърция брутално нарушава правилата в Шенген, каза хърватският премиер.
Гърция брутално нарушава правилата в Шенген, каза хърватският премиер. / БГНЕС

Хърватският премиер Зоран Милованович се надява германският канцлер Ангела Меркел да намери решение на бежанската криза, защото Германия е подложена на най-голям натиск в тази ситуация. Той смята, че Меркел ще бъде принудена да проведе нови преговори с гръцкото правителство по отношение на Шенген.

"Това, което ми дава надежда е факта, че Германия, която е подложена на огромен натиск в тази криза ще намери решение. На Ангела Меркел това ще струва не само пари, но и нов кръг от преговори с правителството в Атина", каза Милованович пред ВВС.

"Всичко това се прави умишлено. Имаме една страна, която умишлено не зачита правилата в Шенген, а тези правила могат да се спазват с малко добра воля, без насилие, без да има нечовешко отношение. Това ще даде много по-добра картина от тази с бодливата тел, която се поставя по границата на Унгария", подчерта Зоран Милованович.

Милованович призова Меркел да започне преговори с Гърция.
Милованович призова Меркел да започне преговори с Гърция. / БГНЕС

Според него поставянето на ограда от страна на властите в Унгария по границата с Хърватия няма да реши проблема, защото границата не може да бъде затворена.

"В откритите пространства хората просто си вървят и вие нищо не може да направите освен да стреляте по тях. Точно това се случва на границата между Хърватия и Унгария", добави хърватският министър-председател.

Той призова за решаване на проблема при неговото възникване, в корените му и в случая това е Турция. "Турция се опитва по един легитимен начин да реши проблема с два милиона души - това са много хора. Трябваше да помогнем на Турция много по-рано, с пари и уважение, но не го направихме...Може би все още не е прекалено късно. Но, Гърция е първата държава от Шенген! И на нея въобще не й пука!", подчерта Зоран Милованович. /БГНЕС