Меркел: Кои сме ние да защитаваме християните

Кои сме ние да защитаваме християните от останалата част на света, заяви Меркел.
Кои сме ние да защитаваме християните от останалата част на света, заяви Меркел. / БГНЕС

Кои сме ние да защитаваме християните от останалата част на света и да кажем, че няма да приемем мюсюлмани или джамии в нашите държави. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща при закрити врата с представителите на Европейската народна партия преди нейните разговори с френския президент Франсоа Оланд вчера.

Без изрично да се споменава Меркел остро е осъдила поведението на Унгария, Чехия и Словакия, които се противопоставят на приемането на мигранти. Според нея точно тези държави най-добре би трябвало да знаят как се живее зад огради, защото самите те са минали през такъв период.“Ние от Източна Европа – аз смятам себе си за източноевропейка - видяхме, че изолацията не помага“, е казала Меркел, която е израснала в ГДР.

„Бежанците няма да спрат само защото някой е издигнал ограда и аз самата живях достатъчно зад такава ограда... Тези, които имаха щастието да видят края на „желязната завеса“ смятат, че могат напълно да се спасят от отделни явления на глобализацията“, е заявила фрау канцлерин.

В началото на кризата Меркел се отдаде на селфита.
В началото на кризата Меркел се отдаде на селфита. / БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан и неговият словашки колега Роберт Фицо остро осъдиха нейната политика на отворени граници за бежанците от Сирия. Според тях тя по този начин е предизвикала още по-голяма бежанска вълна от мюсюлманските държави, които застрашават християнските ценности в Европа.

„По този въпрос може да преговаряме. Кои сме ние да защитаваме християните и да кажем, че няма да приемаме мюсюлмани и джамии в нашите страни. Така не става“, казала още Меркел, която е дъщеря на евангелистки пастор, който доброволно избира да живее в ГДР.

Орбан остро осъди нейната политика за прием на мигранти.
Орбан остро осъди нейната политика за прием на мигранти. / БГНЕС

Според нея на страните на ЕС от Източна Европа трябва да им се даде повече време, за да приемат бежанци. Но отхвърлянето на бежанци представлява опасност за Европа, категорична е Меркел, цитирана от авторитетното издание „Политико“.

През последните две години основна мишена на бойците на терористичната организация „Ислямска държава“ на територията на днешен Ирак и Сирия са местните християни. Хиляди от тях бяха избити и прогонени от родните им домове. Не са малко и случаите, в които жени и млади момичета християнки стават робини на бойците на Халифата. /БГНЕС