Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток", "Турски поток" отговаря на интересите на Европа

Тези, които се отказаха от "Южен поток", сега ще пресмятат само пропуснатите ползи, каза Путин.
Тези, които се отказаха от "Южен поток", сега ще пресмятат само пропуснатите ползи, каза Путин. / БГНЕС

Проектът за газопровод "Турски поток" не е загубил динамика. Той отговаря на интересите както на Русия, така и на Турция, но е необходим по-подробен анализ. България и ЕС торпилираха "Южен поток".

Това заяви руският президент Владимир Путин.

„Не мога да се съглася, че „Турски поток“ е загубил динамика. Толкова мащабен проект не може да бъде осъществени и съгласуван за един час“, каза стопанинът на Кремъл.

Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности“. Всичко това предстои да бъде решено съвместно от руските и турски преговарящи.

“Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо, с по-малки рискове и разходи ще изпълним замисленото, ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно за турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега Реджеп Тайип Ердоган“, подчерта Путин.

Путин и Ердоган са убедени в полезността на "Турски поток".
Путин и Ердоган са убедени в полезността на "Турски поток". / БГНЕС

Стопанинът на Кремъл напомни, че Русия през юли тази година предаде на турската страна своите съображения по двустранното междуправителствено споразумение, което трябва да създаде необходимата правна основа за осъществяването на проекта за газопровод. „Надяваме се, че новото турско правителство ще може в кратки срокове да анализира ключовите аспекти на споменатото споразумение“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

На темповете на преговорния процес е повлияла и политическата ситуация в навечерието на турските избори, призна руският президент. „Ние с разбиране се отнасяме към това и няма да форсираме събитията“, добави той.

„Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на „Южен поток“ и не ни позволиха да реализираме този проект. Макар че той напълно отговаряше на интересите на България и цяла Южна Европа“, напомни стопанинът на Кремъл.

Той добави, че „Турски поток“ ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически – границата със ЕС. „Тук ще могат да купуват руски газ европейските потребители. А страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи“, подчерта Путин.

В същото време той отбеляза, че Русия „възнамерява и занапред да бъде стратегически и надежден доставчик на енергийни ресурси за Турция и Европа, и за това Русия има всички необходими възможности“.

„Южен поток“ vs „Турски поток“

Проектът за газопровод "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край гр. Анапа, на руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна. Нейната дължина е около 931 км. При излизането на "Южен поток" на българския бряг, той трябваше да се свърже със сухоземния участък на газопровода, по който да се осъществи по-нататъшния пренос на газ през територията на България за страните от Югоизточна и Централна Европа.

Ако се бе случил, "Южен поток" трябваше да заработи в началото на 2016 г.
Ако се бе случил, "Южен поток" трябваше да заработи в началото на 2016 г. / БГНЕС

Очакваше се експлоатацията на тръбата да започне в началото на 2016, когато да потекат първите количества газ. При пълен капацитет четирите тръби трябваше да доставят 63 милиарда кубически метра природен газ годишно.

"Южен поток" не е руско начинание, както често се смята. Това е международен проект с участието на водещите европейски енергийни гиганти. В него "Газпром" притежаваше 50%, а италианската ЕНИ - 20%. Френската "Електрисите дьо Франс" и германската "Винтерсхал" /част от BASF/ държаха по 15%.

За осъществяването на проекта за морски газопровод през Черно море бяха необходими инвестиции в размер на няколко милиарда евро. Точната цена трябваше да бъде определена след приключване на проектирането, въз основа на резултатите от проведените основни търгове за доставка на тръби, нанасяне на защитно покритие, полагане на тръби и логистика.

След избухването на украинската криза през пролетта на 2014 г. международната обстановка се усложни и стана неблагоприятна за реализацията на газопровода.

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира проекта „Южен поток“. "С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", заяви тогава стопанинът на Кремъл. /БГНЕС