Корсиканските националисти взеха властта на острова

Знамето на Корсика често се вее на острова.
Знамето на Корсика често се вее на острова. / БГНЕС

Националистите спечелиха историческа победа в Корсика по време на местните избори във Франция. Те изпревариха националната дясна опозиция и управляващата левица и притиснаха крайнодесните под 10%, предаде АФП.

Листата Per a Corsica („За Корсика”) получи 35,50% от гласовете, изпреварвайки левите и десните, а крайнодясната партия Национален фронт спечели само 9,80% от гласовете.

„Островът на красотата”, известен със своите райски пейзажи, които привличат милиони туристи всяка година, редовно пълни и хрониката с насилствени действия на националистите срещу френските власти, включително и с поставянето на взривни устройства в обществени сгради.

"Това е победа на Корсика и на всички корсиканци”, заяви лидерът на националистите Жил Симеони (Gilles Simeoni) при обявяването на резултатите. Победата бе приветствана с викове и песни на хиляди поддръжници и симпатизанти, които развяха корсикански знамена по улиците на градовете.

Симеони, който миналата година бе избран за кмет на Бастия, добави, че този избор е "дълбоко желание за реална алтернатива, жажда за демокрация, икономическо развитие, социална справедливост".

Корсика е известен магнит за туристи.
Корсика е известен магнит за туристи. / БГНЕС

"Отне ни дълъг път от 40 години, за да стигнем до тук", добави лидерът на сепаратистите Жан Ги Таламони.

"Ние ще бъдем представители на целия наш народ", каза Таламони, като подчерта, че "Корсика не е проста френска административна област, а страна, нация, народ".

Победата на националистите показва, че корсиканците ги виждат способни да управляват острова, според експерти. /АФП