Манюел Валс: Трябва незабавно да се усили контрола по външните граници на ЕС

Валс поиска усилване на контрола по външните граници на ЕС.
Валс поиска усилване на контрола по външните граници на ЕС. / БГНЕС

За успешната борба с тероризма трябва възможно най-бързо да се усили контрола по външните граници на Европейския съюз. Това каза френският премиер Манюел Валс в ефира на радиостанция „Европа 1“

[b] Борбата с тероризма ще е дълга, трябва да свикваме [/b]

„Необходимо е колкото е възможно по-скоро да се усили контрола по външните граници на ЕС. Франция от няколко месеца застъпва подобна позиция. Трябва да направим така, че никой да не може да влезе с фалшифицирани документи, защото ние знаем, че терористите от Ислямска държава са откраднали голям брой паспорти в Сирия“, заяви френският премиер след вчерашната кървава баня в белгийската столица.

Борбата с тероризма в Европа ще бъде дълга, предупреди Валс. „Ние още дълго време ще живеем с тази заплаха“, каза той. Интересен факт е, че само ден преди терористичните нападения в Брюксел френският премиер обяви, че нивото на терористична опасност „в момента дори е по-високо, отколкото преди атентатите от 13 ноември в Париж“.

„Положението се усложнява от това, че ние имаме работа не само с външен, но и с вътрешен враг“, посочи Валс. Той припомни, че към днешна дата над 600 френски граждани се сражават на страната на ислямистите в Сирия и Ирак. „Всички тези лица представляват сериозна опасност за националната сигурност, ако се завърнат във Франция“, каза Валс и добави, че към момента са задържани 228 души, завърнали се от Сирия или Ирак.

Айфеловата кула грейна в цветовета на Белгия в знак на солидарност.
Айфеловата кула грейна в цветовета на Белгия в знак на солидарност. / БГНЕС

Френският премиер винаги е подчертавал, че радикализацията на младите хора е предизвикана не само от симпатии към терористичната групировка „Ислямска държава“, но и като цяло от нежеланието да се споделят демократичните ценности. „В предградията на френските градове има хиляди такива младежи и дори девойки. Те произхождат както от семействата на бившите мигранти, така и от коренното население. Това е сложно и многообразно явление, което ние трябва да анализираме“, убеден е Валс.

[b] Неконтролираните мигрантски потоци могат да се използват от терористите [/b]

Френската столица Париж, също както Брюксел, стана жертва на кървави атентати. На 13 ноември джихадистите избиха 130 невинни граждани и раниха стотици. Тези атентати стават на фона на засилената мигрантска вълна - над 1,5 милиона души пристигнаха през миналата година в ЕС от Близкия изток и Африка. Повечето от тях използваха така наречения "Западнобалкански маршрут", след като Гърция отказа да опазва външните граници на ЕС и организирано изпращаше мигрантите на север към Македония. Разследващите на атентатите в Париж установиха, че част от извършителите са се смесили с мигрантите и така са влезли в Европа.

Полиция и армия патрулират по улиците на Брюксел, градът постепенно се съвзема.
Полиция и армия патрулират по улиците на Брюксел, градът постепенно се съвзема. / БГНЕС

"Западнобалканският маршрут" вече е минало благодарение на действията на Македония, която затвори своята граница с Гърция. Затварянето на границата не беше едностранен акт на Скопие. Македонските власти бяха подкрепени от Австрия, Унгария, държавите от Западните Балкани и Вишеградската група. В същото време доклад на Брюксел от края на януари отправи остра критика към Атина. ЕС поиска от Гърция да установи контрол по външните граници или в противен случай, ако това не стане факт до 3 месеца ще последват санкции.

Терористите използват мигрантските потоци, за да влязат в ЕС.
Терористите използват мигрантските потоци, за да влязат в ЕС. / БГНЕС

Трагедията от Париж показа връзката между тероризма и неконтролираните мигрантски потоци. Нейното разкриване превърна в кошмар най-големите страхове на европейските политици и експерти по сигурността. Въпреки че за момента Европа успя да затвори "Западнобалканския маршрут" все още не е отминала заплахата от нахлуването на големи маси от хора. В началото на тази седмица австрийският вътрешен министър предупреди, че над 1 милион мигранти могат да тръгнат към Европа, като този път използват маршрут през България. Коментирайки тази новина вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че София не предвижда да затвори границата си с Гърция, на територията на която има големи маси от мигранти, които искат да влязат в ЕС.

[b] Трагедията в Брюксел [/b]

Брюксел беше разтърсен вчера от серия кървави терористични нападения. Две бомби бяха детонирани на летището „Завентем“ и още един взрив имаше в метростанция „Маалбек“, която е разположена в близост до европейските институции. По последни данни броят на загиналите е 34 души, а над 230 са ранени. Сред пострадалите има най-малко 8 френски граждани, някои от тях се намират в сериозно състояние, съобщи по-рано вестник „Монд“.

В Белгия е обявет тридневен траур.
В Белгия е обявет тридневен траур. / БГНЕС

Веднага след атентатите Брюксел бе парализиран – затвориха почти всички държавни и обществени институции, включително училищата и детските градини. В белгийската столица са засилени мерките за сигурност, има полицейски патрули и военни.

В страната бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите на тероризма.

Днес нормалният живот в Брюксел постепенно се възстановява, отварят училищата, работи градският транспорт. Все още остава затворено летище "Завентем", остава в сила най-високата четвърта степен на тревога. /БГНЕС