Австрия: Войска по границата с Италия, да защитим и България от мигрантите

Австрия ще увеличи граничния контрол поради факта, че външните граници на ЕС все още не са ефикасно защитени.
Австрия ще увеличи граничния контрол поради факта, че външните граници на ЕС все още не са ефикасно защитени. / БГНЕС

Австрия възнамерява да изпрати войници край граничния пункт с Италия Бренер с цел ограничаване на мигрантите, които искат да се доберат до Северна Европа.

"Австрия ще увеличи граничния контрол поради факта, че външните граници на ЕС все още не са ефикасно защитени. Това означава по-строг контрол на пункта Бренер, където между другото ще има и войници", каза австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил за германското издание "Ди Велт".

Войниците ще помагат при защитата на границите, както и при регистрацията на мигрантите - ще участват в хуманитарната помощ, както и в депортирането им, каза още министърът.

Доскоцил отново се обяви за създаването на гражданско-полицейско-военна мисия, която да помага на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" по местата на външната граница, където това е необходимо, както България, Гърция и Италия.

След като "Балканският маршрут" за мигрантите вече е затворен, преди всичко благодарение на ограниченията, които въведе Австрия, властите във Виена се опасяват, че сега може да се отворят нови маршрути за мигранти през България и Албания. През тези маршрути може да преминават мигрантите от Средиземно море, идващи от Либия и Италия.

Доскоцил отново се обяви за създаването на гражданско-полицейско-военна мисия.
Доскоцил отново се обяви за създаването на гражданско-полицейско-военна мисия. / БГНЕС

"През следващите седмици очакваме мигрантите отново да започнат да използват Централния средиземноморски маршрут. Само през изминалата седмица по този път пристигнаха 5000 бежанци. Когато времето се подобри тези цифри рязко ще се увеличат", предупреди Доскоцил.

Австрийската войска от известно време помага при охраната и контрола на държавните граници на страната.

БГНЕС припомня, че Австрия предложи създаването на "мостова мисия", която да помага на европейската гранична служба Фронтекс да обработва и депортира мигрантите, пристигащи в Гърция от Турция, докато личният състав на Фронтекс там не бъде напълно попълнен - нещо, което според Виена може да отнеме месеци. Това предложение бе направено от самия Ханс-Петер Доскоцил по време форума на министрите на отбраната от Централна и Източна Европа. На него присъстваха ръководителите на военните ведомства на страните от Западните Балкани, както и техните колеги от, Македония, Сърбия, Черна гора, Словения, Хърватия, Чехия и Словакия, а Полша присъстваше в качеството на наблюдател. На срещата основна тема бе мигрантската криза.

Необходима е по-ефективна защита на външните граници на Европейския съюз. Необходимо е трайно да бъдат затворени всички мигрантски маршрути и да започне връщането на мигрантите обратно, които нямат право на престой. Никога повече не трябва да позволим една държава, какъвто е случаят с Македония, да бъде оставена на произвола на съдбата, каза още вчера австрийският министър на отбраната. /БГНЕС