ЕС с две предложения за реформи на Дъблинските споразумения

Франк Тимерманс (вляво) и Димитрис Аврамопулос (вдясно) по време на днешната пресконференция.
Франк Тимерманс (вляво) и Димитрис Аврамопулос (вдясно) по време на днешната пресконференция. / БГНЕС

Евросъюзът представи днес своите две предложения за реформи на съществуващата в момента система за предоставяне на убежище. С нея ЕС цели да разпредели равномерно между държавите членки тежестта от прилива на мигранти към Стария континент.

Предложенията на съюза идват два дни, след като Гърция започна да връща мигранти в Турция в рамките на споразумението между Брюксел и Анкара. Според него за всеки върнат мигрант от Гърция в Турция ЕС взима по един сирийски бежанец от Турция. За момента обаче депортирането в Турция на мигранти беше спряно, като се очаква то да започне отново чак в петък.

“Настоящата система не работи“, това заяви на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който добави, че са необходими реформи в европейските правила за предоставяне на убежище.

В рамките на настоящите закони, известни като Дъблинските разпоредби, бежанците и мигрантите трябва да подават молби за убежище в първата страна от съюза, в която влязат, и да бъдат връщани в нея, ако се преместят в друга държава. Това поставя страни като Гърция и Италия в неизгодно положение, тъй като те са основни входове за мигранти в ЕС.

„Това не е нито честно, нито устойчиво“, заяви още Тимерманс.

В рамките на едно от двете предложения на ЕК, ако държава членка се изправи пред „непропорционален натиск“ от пристигащи мигранти в бъдеще, то тогава в сила може да влезе „механизъм за справедливо коригиране“, който да разпредели мигранти в рамките на блока.

Според дипломат на ЕС, пожелал анонимност, това предложение е подкрепяно от по-голяма част от страните в блока.

В рамките на второто предложение се предвижда въвеждане на схема за постоянно преразпределение, базирана на населението и благосъстоянието на всяка държава членка на съюза. Според дипломата това второ предложение е подкрепяно най-вече от Швеция и Германия и не е толкова популярно сред останалите държави. Тези схеми за преразпределение се виждат като маскирани квотни системи, които вече понесоха сериозни критики и противопоставяне от страна на редица държави в Европа.

Комисарят по миграционните въпроси Димитрис Аврамопулос заяви по време на същата пресконференция, че двете предложения тепърва ще подлежат на обсъждане.

Еврокомисията също така предлага контролът на паспортите по границата с ЕС да премине в режим на самообслужване, при който работата на граничните служители да бъде поета от електронни терминали, допълни Аврамопулос.

„Граничната охрана няма да подпечатва паспорти. Вместо това ще се появят електронни терминали, които ще позволяват значително да се намали броят на чиновниците и ще се съкратят опашките“, посочи още той. /АФП и ТАСС