Президентски избори в Австрия

Рихард Лугнер е с най-малките шансове да стане държавен глава на Австрия, но ентусиазмът му не спира.
Рихард Лугнер е с най-малките шансове да стане държавен глава на Австрия, но ентусиазмът му не спира. / БГНЕС

Австрийците избират днес нов президент. Той ще замени Хайнц Фишер, който приключва втория си 6-годишен мандат.

Близо 6,4 милиона гласоподаватели ще направят избор между шестима кандидати. Според последните резултати от анкетите не е изключено кандидатите на двете партии от управляващата коалиция – Австрийска социалдемократическа партия и Австрийска народна партияq да бъдат елиминирани. Това са бившият социалдемократически министър Рудолф Хундщорфер и бившият председател на парламента Андреас Кол, подкрепени съответно от 15% и 11% от потенциалните избиратели.

Макар ролята на президента в Австрия да е главно протоколна, подобен резултат би представлявал удар за канцлера Вернер Файнман (от Социалдемократическата партия) и за вицеканцлера Райнхолд Митерленер (Народната партия). От края на Втората световна война президентският пост винаги е бил под контрола на двете партии чрез избран от техните редици представител или независим, радващ се на подкрепата им.

С най-големи шансове да стигнат до втория тур на 22 май са бившият водач на Зелените Александер Ван дер Белен – с подкрепа от 26% според резултатите от допитванията - и кандидатът на крайно дясната Партия на свободата Норберт Хофер - 24%

Не е изключено известна изненада да донесе независимата кандидатка Ирмгард Грис, бивш председател на Върховния съд, с потенциална подкрепа от 20%. Шестият кандидат e 83-годишният строителен магнат Рихард Лугнер, който е женен за 57 години по-младата от него бивша моделка в "Плейбой", който има подкрепа от едва 3%.

Австрийският президент, чийто мандат е 6 г. с право на едно преизбиране, не участва в управлението на страната, но пък разполага с широки формални правомощия – той е главнокомандващ, назначава канцлера и може при определени обстоятелства да разпуска парламента. /БГНЕС