Гражданите на света се увеличават, намаляват само в Германия

51%!о(MISSING)т хората на планетата не се спират пред граници.
51%!о(MISSING)т хората на планетата не се спират пред граници. / БГНЕС

Все повече хора на планетата се определят като „граждани на света”, но в Германия се наблюдава друга тенденция, пише „Политико”.

51% от хората на планетата не се спират пред граници и се възприемат като „граждани на света”, а не само на страната, в която са родени.

За първи път от началото на изследванията през 2001 г. се наблюдава глобално мнозинство по въпроса, съобщи GlobeScan, който проведе изследването на повече от 20 000 души в 18 страни.

Настроенията в Германия са по-различни. Само 30 % от населението се определя като „граждани на света”, което е с 13% по-малко в сравнение с 2009 г. и най-ниското ниво от 2001 г. насам.

В целия свят само руснаците са по-големи родолюбци – 24 на сто от анкетираните руснаци се виждат граждани на света, а не само на собствената си страна. В Нигерия процентът достига 73 на сто, в Перу- 70% казват, че изпитват силно чувство на световна приобщеност. В Европа настроенията са най-силни в Испания (59%), следвана от Гърция и Великобритания с 47 %.

Изследването показва още, че 54% от германците одобряват приемането на сирийски бежанци в сравнение с 84% в Испания, 72% във Великобритания и 58% във Франция.

Само 27% от германците одобряват приемането на бежанци от други страни, докато в Испания и Канада процентът достига 81 на сто от населението.

На въпрос дали смесените бракове между различни етнически групи и раси е добра идея, 46% от германците или не могат да определят, или смятат, че всичко зависи от обстоятелствата. 91% от испанците одобряват смесените бракове. /БГНЕС