Юнкер предупреждава срещу блокиране на италианско-австрийската граница от Австрия

Евентуално затваряне от Австрия на границата й с Италия при прохода Бренер, за да се предотврати напливът на мигранти, ще е „политическа катастрофа“ за Европа, предупреждава председателят на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер.

Австрия заплашва да вземе мерки срещу мигрантите на прохода Бренер, ако Италия не положи повече усилия, за да контролира по-добре потоците от мигранти, които преминават през нейната територия и използват тунела, за да напуснат страната.

Проходът е извънредно важно кръстовище за европейската транспортна система и врата между Северна и Южна Европа, припомня Юнкер в интервю, публикувано от вестниците на германската медийна група Функе.

Затова всичко, което блокира Бренер, ще има не само тежки икономически последици, но преди всичко тежки политически последици, подчертава председателят на ЕК.

Той изразява също така тревога по повод поведението на Австрия в кризата с мигрантите, което засилва изкушението границите да бъдат затворени и прави крайнодесните призиви приемливи в Европа.

Онова, което наблюдаваме в Австрия, го виждаме за съжаление в други европейски страни, където партии си играят със страховете на хората, отбелязва той.

Близо 2500 камиона и 15 000 коли преминават средно всеки ден транзит през тунела Бренер – важен икономически път за Италия и за нейните предприятия, изнасящи за Северна Европа.

През тунела преминават и стотици хиляди туристи от Германия и северноевропейските страни, посещаващи Италия

През Австрия, която е разположена там, където се кръстосват двата главни миграционни пътя в Европа – през Балканите и през Италия – преминаха стотици хиляди мигранти през 2015 г. Страната прие 90 000 или повече от 1% от своето население.

За 2016 г. Виена си е определила таван от 37 500 кандидати за убежище и вече е регистрирала над половината от тази бройка. /БГНЕС