Берлин и Париж с проект за по-силен политически съюз в Европа

Щайнмайер (първият вляво на преден план) и Еро (на преден план пър вият вдясно) по време на срещата им със свои западноевропейски колеги в Б
Щайнмайер (първият вляво на преден план) и Еро (на преден план пър вият вдясно) по време на срещата им със свои западноевропейски колеги в Б / БГНЕС

Външните министри на Германия и Франция призоваха за по-амбициозни стъпки към засилване на Европейския съюз след изненадващото решение на Великобритания да излезе от ЕС.

„Ние ще... предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа и ще поканим останалите европейски държави да се присъединят към нас в това усилие“, заявиха в общо изявление германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер и неговият френски колега Жан-Марк Еро.

Те представиха от името на своите държави проекта „Силна Европа в несигурния свят“. Проектът е бил подготвен миналата седмица заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. Отделни абзаци от немско-френския проект влязоха в заключителния документ от проведената в Берлин на 25 юни среща на външните министри на Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург. В проекта се предлагат комплекси реформи в три области - безопасността, миграционната политики и валутно-икономическата сфера.

Щайнмайер и Еро посочиха, че „Германия и Франция носят отговорността да засилят солидарността и кохезията в ЕС“. Те обаче дадоха сигнал, че са готови да приемат и съществуването на неколкостепенен съюз, посочвайки, че „ние трябва... да сме наясно, че има различни степени на стремеж към по-нататъшна интеграция сред държавите членки“.

Двамата политици предложиха по-близко сътрудничество в три ключови политически области – вътрешна и външна сигурност, бежанската криза и фискални и икономическите политики.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че тя е запозната с текста на общото изявление и го смята за принос, който ще оформи пътя пред ЕС

Еро и Щайнмайер посочват в текста още, че Берлин и Париж „остават твърдо убедени, че Европейският съюз е уникален в историческо отношение и представлява необходима рамка за преследването на свободата, просперитета и сигурността в Европа“.

Те също така призовават за обединени политики за европейска сигурност, с които да се преборят вътрешните и външните заплахи, които стават все по-взаимосвързани.

„В бъдеще ЕС ще стане все по-активен при справянето с кризи“ посредством цивилни и военни средства, посочват още те.

Според министрите миграционните потоци от хора към Стария континент са „основно предизвикателство за бъдещето на нашия континент“, допълвайки, че блокът трябва да е способен да подсигури своите външни граници и в същото време да запази хуманитарните си ценности. Според тях „Фронтекс“ трябва да бъде засилена и да стане „първата в света мултинационална агенция за гранична и брегова охрана“.

По отношение на приема на мигранти министрите заявяват, че „ситуация, в която тежестта на миграцията е неравно разпределена върху няколко държави членки, е неустойчива“.

За да може да се справи с предизвикателствата на организираната престъпност е необходимо повече споделяне на информация между отделните държави и по-тясно разузнавателно сътрудничество.

По въпросите с икономическите политики двамата министри посочват, че е необходимо създаването на съвместен бюджет и обещаха да предприемат стъпки за стимулирането на „обединението на нашите икономики, постигането на постоянен растеж и създаването на работни места, както и прогрес към осъществяването на Европейския паричен съюз“. /АФП