Русия няма да се включи в оръжейна надпревара с НАТО

Кораби на НАТО на учения в Балтийско море
Кораби на НАТО на учения в Балтийско море / БГНЕС

Нарастващите разходи за отбрана на страните в НАТО няма да доведат до аналогичен ръст на военния бюджет на Русия.

Това заяви председателят на комисията за отбрана в руската дума Владимир Комоедов, потърсен от ТАСС, след като на днешната среща на алианса във Варшава ръководителят Йенс Столтенберг потвърди готовността на страните в него да отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Комоедов сподели и мнението, че поставянето на системата за противоракетна отбрана на НАТО в базова бойна готовност превръща в заложници страните от Източна Европа.

„Мисля, че няма да се включим в такова нещо”, отговори Комоедов на въпрос дали политиката на НАТО ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, подобна на тази през Студената война.

Според руския депутат „много малко” страни в алианса са способни да отделят 2% от националния си БВП за отбрана. Комоедов припомни също, че 70% от финансирането в НАТО идва само от САЩ.

Руските тактически ракети неизбежно ще отговорят на евентуална провокация на Алианса, така Комоедов коментира днешното изявление на ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг относно готовността на действие на противоракетната отбрана на НАТО.

„Ако (системата за ПРО на НАТО) бъде въведена в действие, то нашите оперативно-тактически ракети ще получат задачата … да нанесат удар”, заяви Комоедов.

Установките на НАТО се намират в Полша и Румъния.

„Това означава, че тези страни се превръщат в заложници на политиката на САЩ”, заяви още Комоедов, като подчерта, че Русия никога не би нанесла удар първа.

По думите на депутата единствената цел на западната ПРО е да противодейства на руския „ракетно-ядрен потенциал”.

„Никакъв Иран, никакъв Ирак. Това всичко е блъф, игра, лукавство”, смята Комоедов.

В разговора си с ТАСС депутатът още подчерта, че Русия не би се включила в надпревара по въоръжаване с НАТО. /ТАСС