В Татарстан започва историческият фестивал „Великият Болгар“

На фестивала ще се демонстрира възстановка на конни боеве
На фестивала ще се демонстрира възстановка на конни боеве / БГНЕС

Историческият фестивал „Великият Болгар“ се открива днес в руската етническата република Татарстан.

Той ще се проведе в Българския историко-архитектурен музей-резерват в републиката. По време на двудневния фестивал за пръв път ще има възстановка на конни боеве, заяви за ТАСС организаторката на фестивала Екатерина Бегаева.

Ще се проведат състезания по конни боеве, гостите ще могат също да участват в приготвянето на средновековни блюда, ще наблюдават също изготвянето на саби, лък, стрели, а също на изделия от занаяти и кожи, сподели Бегаева. Ще бъде възстановено и художествено оформяне на тъкани, като гостите ще могат да се пробват в този занаят.

По данни на Държавния комитет по туризъм на Татарстан фестивалът ще бъде посетен от 35 000 души.

Историческият фестивал "Великият Болгар" с участието на руски клубове за историческа реконструкция се провеждат в Татарстан от 2014 година. През първата година имаше историческа възстановка на боеве с участието на 200 души от 30 региона на Русия и бивши съветски републики. През 2015 година гостите вече бяха 25 000 души.

Българският историко-архитектурен музей-резерват и създаден през 1969 година. В него се намира населеното място, където през 922 година предците на волжските татари са приели исляма. В резервата има много исторически паметници от XIII-XIV век. През 2014 година Българският резерват бе включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. /ТАСС