Жан-Клод Юнкер се страхува от референдуми за еврочленство

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер призова европейските лидери да не провеждат референдуми за членството на страните им в ЕС, защото се страхува, че гласоподавателите могат да изберат напускането на съюза.

Юнкер каза, че призоваването на хората към гласуване не е „разумно“, тъй като те могат да решат да възпроизведат „Брекзит“, пише в. „Дейли мейл“.Забележките му идват, след като един от претендентите за австрийски президент заплаши да проведе референдум, ако ЕС продължава да се интегрира и по-нататък.

Норберт Хофер, който може да стане първият крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война, ако бъде избран в неделя, обеща плебисцит, ако ЕС става все по-централизирана в резултат на излизането на Великобритания от съюза.

Попитан след обещанието на кандидата от Партията на свободата, Юнкер каза пред Юронюз:“Ние не можем да отречем или да отнемем правото на хората от Европа да изразят мнението си.По отношение на референдума за членство в ЕС, мисля, че не е разумно да се организира този вид дебат, не само защото може да съм загрижен от крайния резултат, но тъй като това ще натрупа повече противоречия върху огромния брой, който вече е налице в сърцето на ЕС“.

"Освен това, аз не мисля, че следващият президент на Австрия, който и да е той, ще се впусне в такъв вид приключение“, допълни Юнкер.

Президентът на ЕК подчерта, че се е научил да изрича разликата между предизборни обещания и конкретни политики. Юнкер, срещу когото се отправят обвинения заради гласуването на „Брекзит“, настоя, че „съществуването на ЕС е извън съмнение“. Според него слабостта на ЕС е в "липсата на любов", а не заради действията на Брюксел."Ние не знаем много един за друг," каза той. "Какво знаят хората в Лапландия за Сицилия? Какво знаят италианците на юг за дълбините на Полша? Нищо. Ние трябва да имаме по-голям интерес един към друг. "

Юнкер отхвърли шансовете да бъде избрана за френски президент Марин льо Пен: "Това е една хипотеза, за която не мисля, че ще се сбъдне. Това е въпрос, който дори не трябва да се задава."

Запитан дали Великобритания ще стане пример, който да обезкуражи други страни да напуснат, Юнкер каза: "Въпросът не е в това. Аз не търся отмъщение, когато става въпрос за Великобритания. Британците са имаха право да изразят мнението си по силата на правото на глас. Надявам се, че другите няма да направят същото. По отношение на Обединеното кралство ние трябва да изхождаме от този дух на отмъщение. Ние трябва да решим проблемите, които това причини за Великобритания и за европейците.

Проучванията на общественото мнение показват, че резултатите на съперниците за президентския пост са много близки. Този вот ще е повторение на гласуването през май, което беше загубено от Хофер само с 30 000 гласа. През юли вотът беше обявен за недействителен поради допуснати нередности при преброяването на пуснатите по пощата бюлетини, поради което се стигна до повторение на втория кръг./БГНЕС