Полицията в Кьолн провери по улиците 1700 подозрителни мигранти

Полицията проверява мигрантите, пристигнали на централната гара в града.
Полицията проверява мигрантите, пристигнали на централната гара в града. / БГНЕС

В Новогодишната нощ полицията на Кьолн е спряла за проверки в центъра на града почти 1700 подозрителни лица с външност на лица от Северна Африка, гласи нейно съобщение.

На около 900 души бе препоръчано да напуснат зоната на новогодишните празненства. Общо в провинция Северен Рейн-Вестфалия преди Нова година пристигнали около 2000 подозрителни лица, които биха могли да повторят миналогодишните безчинства. Повечето от тях пристигнали на централната жепе гара на Кьолн, а около 800 в съседния Дюселдорф.

Два часа преди настъпването на Новата година полицията установи, че млади мигранти, разбили се на групи, се опитват да попаднат в района на гарата и Кьолнската катедрала. В един от районите на града полицията спря влак с около 300 северноафрикански мигранти. Подобни групи мигранти били забелязани в Новогодишната нощ и други градове, по-специално във Франкфурт на Майн. Не е известно какви са били намеренията им и как са се договаряли.

Общо около 1500 полицаи се грижеха за реда на Новогодишната нощ в града. Това е 10 пъти повече в сравнение с миналата Нова година. Освен това властите монтираха повече камери в местата на струпване на хора, задействаха допълнителни полицейски сили по гарите, влаковете и метрото. До момента полицията в Кьолн регистрира 6 нарушения със сексуален характер.

Минала година празникът бе белязан с мигрантски нападения срещу жени и около 1000 души, включително и мъже, се обърнаха в полицията след нападения, изнасилвания, кражби и оскърбления. /ТАСС