Словашкият премиер обвини Западна Европа, че ликвидира Кадафи

Роберт Фицо (вдясно) с унгарския му колега Виктор Орбан, друг вишеградски критик на либийската и изобщо близкоизточната политика на ЕС.
Роберт Фицо (вдясно) с унгарския му колега Виктор Орбан, друг вишеградски критик на либийската и изобщо близкоизточната политика на ЕС. / БГНЕС

Западните държави са виновни за тежкото положение в Либия, което предизвика миграционните проблеми, смята словашкият премиер Роберт Фицо.

„Да се плаче заради разлятото мляко“ в Либия е смешно, каза той на път за Малта, където днес ще се проведе неофициална сеща на ЕС. Ако страните, носещи главната отговорност за положението в Либия, започнат да говорят (на срещата) за мигрантския проблем, те определено ще чуят нещо от Вишеградската четворка“, посочи Фицо, цитиран от братиславския портал Aktuality. В „четворката“ влизат Словакия, Чехия, Унгария и Полша.

Фицо смята, че политиците в Западна Европа трябваше да се замисля имат ли план Б, преди да започнат бомбардировките срещу Либия. "А иначе сега всички стенат и се оплакват, че от Либия в Европа през 2016 година влязли 181 000 мигранти. Само че това не е моя отговорност, това е отговорност на онези, които ликвидираха режима в Либия“, изтъкна Фицо. „Вместо да сътрудничат с Кадафи, те го убиха“, добави той.

Словашкият премиер приветства идеята на президента Доналд Тръмп за ненамеса със сила в другите държави без предварително разработен план с вариант за действия. Според Фицо избирането на Тръмп за президент е шанс за промени в европейската политика. /РИА-Новости