Русия предлага виртуална обиколка на арктическа военна база

Базата може да приеме до 150 души.
Базата може да приеме до 150 души. / БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че за първи път предлага виртуална екскурзия из руската военна арктическа база „Трефоил“.

Интернет потребителите вече ще могат да участват в 3D обиколки на съоръжението в рамките на специалния проект на отбранителното ведомство, съобщава агенция Sputnik. Четириетажната сграда се намира на остров Александър в архипелага Франц-Йосиф.

Инфраструктурата включва редица съоръжения със специално предназначение, контролни постове, гаражи за военна и друга техника, автономен източник на електричество и други. В обиколката са включени и помещенията за спане на персонала, столова, фитнес, кино, библиотека, атриум, парник и медицинско помещение, се казва в прессъобщението на руското министерство. В него се посочва още, че базата може да настани до 150 души, които да живеят там в продължение на година и половина.

В интервю за Sputnik руският военен експерт Виктор Литовкин заяви, че арктическата база изпълнява три важни задачи. „Русия разполага своите бази на островите и архипелазите на Арктическия океан, освен всичко друго, и защото така контролира маршрута през Северно море. Освен контролирането, ние също така осигуряваме насочването на търговски кораби и ледоразбивачи от Азия към Европа“, заяви той. Други причини са и запазването на сигурността на руските петролни и газови залежи в зоната на Арктическия океан, както и предотвратяването на потенциални заплахи от чужди кораби. /БГНЕС