Путин и Тръмп договориха примирие в южна Сирия, обсъдиха Украйна и киберсигурността

Преди началото на преговорите.
Преди началото на преговорите. / БГНЕС

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили Украйна, Сирия, борбата с тероризма и киберсигурността.

Това разкри Владимир Путин на срещата си японския премиер Шиндзо Абе.

„Имах много продължителна беседа с президента на САЩ. Натрупаха се много въпроси – и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Отново се върнахме към въпросите на борбата с тероризма, киберсигурността“, отбеляза Путин.

Той се извини пред Абе, който трябваше да чака повече от час за срещата си с руския лидер. „И аз, и от негово име (президента на САЩ), поднасяме извиненията си“, каза Путин.

Русия и САЩ се договориха да прекратят огъня в южна Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров сред преговорите между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп. „В тази зона на южна Сирия (Дераа и Ел-Кунейтра ) ще бъде задействат режим за спиране на огъня от 12:00 местно време на 9 юли. САЩ поеха задължението да се спазва режимът за прекратяване на огъня от всички групировки, които там се намират“, конкретизира се Лавров.

Той заяви още, че западните държави разбират необходимостта да се окаже натиска върху Киев за изпълнението на Минските договорености. „Всички са заинтересовани страните по Минските споразумения, а Украйна е главната страна на Минските споразумения, са заинтересовани да се изпълнява това, което там е записано. Нашите западни партньори, ние чувстваме това, разбират необходимостта от допълнително въздействие върху този процес, който се протака“, посочи Лавров.

По думите президентите да наредили да се задълбочи сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни по всички въпроси, включително и за ядрената програма на Северна Корея.

По време на срещата си президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин изразиха сходно мнение, че е необходимо да се води дискусия за бъдещото ръководство на Сирия, това заяви на отделна пресконференция американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Той разкри също, че голяма част от разговора е бил посветен именно на Сирия.

По думите му двамата президенти се договорили да бъде създадена работна група за разработването на споразумение за киберсигурността и ненамеса.

Тръмп няколко пъти повдигаше пред Путин въпроса за приписваната на Русия намеса в предизборните политически процеси в САЩ. Путин от своя страна отхвърляше тази намеса.

Държавният секретар добави още, че Тръмп и Путин не са насрочили дата за следваща среща

Първата лична среща между Путин и Тръмп продължи 2 часа и 15 минути. Руската делегация очакваше срещата да продължи около един час. Белият дом пък й бе отредил половин час.

В начлото на срещата руският президент Владимир Путин заяви, че смята за важна личната среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Уважаеми господин президент, с Вас няколко пъти говорихме по телефона за много важни въпроси от двустранния дневен ред и международния“, обърна се Путин към Тръмп. Но според руския лидер „телефонните разговори, разбира се, че никога не са достатъчни, ако искаме да разрешаваме острите въпроси от двустранния дневен ред и най-важните, остри въпроси от международния дневен ред", за това са необходими лични срещи. „Надявам се, че нашата среща, както казахте Вие, ще даде положителен резултат“, заяви още Путин.

Откривайки срещата Доналд Тръмп заяви: „Много се радвам да се срещна с Вас, ние вече обсъждахме редица въпроси. И аз с нетърпение очаквам тази възможност, това ще бъде позитивно, както за Русия и САЩ, така и за всички, които са съпричастни“, каза той.

Непринуден разговор
Непринуден разговор / БГНЕС

Дългоочакваната и следената от цял свят среща между двамата се проведе в зала 14 на Конгресния център в Хамбург, където продължаваше срещата на Г-20. Тя започна с малко закъснение. Символичен домакин бе Тръмп. В нея от руска страна участваше външният министър Сергей Лавров, а от американска държавният секретар Рекс Тилърсън. Присъстваха и двама преводачи. Журналистите бяха допуснати за първите две минути от срещата.

Докато Тръмп и Путин преговаряха, останалите участници във форума разискваха климатичните проблеми.

Доналд Тръмп и Владимир Путин отказаха да отговарят на въпросите, подвиквани от журналистите, допуснати за първите две минути от срещата в Хамбург.

В зала 14, където се проведа срещата, влязоха малко повече от 30 журналисти. След кратките изявления, двамата президенти дадоха да се разбере, че е приключила откритата за медиите част от срещата. Журналистите се надвикваха в задаването на въпроси. Путин и Тръмп не реагираха и продължиха да разговарят тихо. Те не откликнаха и на молбата да си стиснат ръцете за снимка. Такива снимки все пак се появиха, най-вероятно те са били направени от официалните фотографи на двете странили или от фотограф на страната-домакин Германия.

Двамата все пак си стиснаха ръцета на преговорите.
Двамата все пак си стиснаха ръцета на преговорите. / БГНЕС

След час и половина от началото на срещата бе съобщено, че тя още продължава. „Те обсъждат толкова дълго, вероятно защото дневният ред все пак е доста обширен, начело несъмнено с политическите въпроси. На там се надявам да присъстват и икономическите въпроси, нормализацията на отношенията в икономическата сфера“, заяви пред руски журналисти руската експертка в Г-20 Светлана Лукаш.

Продължителността на първата лична среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин е „важен сигнал“.

Това заяви по телевизия Си Ен Ен бившият посланик на САЩ в Москва Томас Пикъринг. „Това е много важна среща, защото тя може да съдейства за регулирането на проблемите в двустранните отношения, които съвсем очевидно се влошават. Путин и Тръмп се опитват да постигнат това, въпреки разногласията помежду им. Трябва да се изчака и да се види ще доведе ли тази среща до някакви договорености“, посочи дипломатът.

GERMANY G20 SUMMIT
GERMANY G20 SUMMIT / БГНЕС

Показателно бе първото ръкостискане между двамата президенти. Това стана, преди да започне самият форум на Г-20 в Хамбург. Доналд Тръмп пръв доближи Путин, а видеото на този момент бе заснето от фотографа на немската делегация и впоследствие бе разпространено в мрежата от говорителя на германското правителство Щефен Зайберт. На кадрите се вижда как държавните лидери разговарят в една от залите на конгресния център, изчаквайки да се съберат за първото заседание. Те бяха на няколко неголеми групи около маси. Путин беседваше с японския премиер Шиндзо Абе, когато до него застанал Тръмп. Руският президент прекъсна разговора си с Абе, обърна се с лице към Тръмп и му стисна ръката. На свой ред Тръмп с лявата ръка подхвана приятелски ръката, с която Путин се здрависваше. На видеото се вижда също как Тръмп сложи приятелски ръка върху рамото на Путин, преди да се отдалечи. /ТАСС