Макрон: Представители на Асад трябва да участват в преговорите за следвоенна Сирия

Представители на сирийския президент Башар Асад трябва да вземат пълноценно участие в инклузивните дискусии за следвоенното устройство на Сирия. Това заяви в четвъртък френския президент Еманюел Макрон след срещата си в Париж със своя американски колега Доналд Тръмп.

„Ние имаме една главна задача и тя е да изкореним терористите, всички терористични групировки, независимо от тяхната насоченост. Ние искаме да изработим дългосрочно и инклузивно политическо решение, в този контекст аз не правя и оставката на Башар Асад предварително условие за участието на Франция“ в решаването на сирийския конфликт, каза Макрон.

Той също така заяви, че в Сирия трябва да бъде изградена „политическа стабилност в дългосрочна перспектива“. По време на двустранните си разговори двамата президенти също така са се договорили да формират международна контактна група, която да се занимава с възстановяването на следвоенна Сирия.

„По сирийско-иракската ситуация нашите мнения съвпадат и имаме намерение съвместно да предприемем дипломатически инициативи, които позволяват изработването на план за действие в следвоенния период“, заяви френският държавен глава. По думите му за Сирия е „от съществена необходимост да се изработи инклузивно политическо решение за следвоенния период“. „Знаем къде се намират факторите на дестабилизация и тези фактори ще бъдат взети предвид в следвоенния план за действие“, допълни Макрон. /ТАСС, БГНЕС