Испанската полиция уби мъж, за когото се смята, че е атентаторът от Барселона

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Зойдо показва снимка на Юнес Абуяакуб.
Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Зойдо показва снимка на Юнес Абуяакуб. / БГНЕС

Испанската полиция потвърди, че застреляният по време на акция в Субиратс мъж е атентаторът, извършил нападението в Барселона от миналата седмица.

„Потвърждаваме, че човекът, който е застрелян по време на инцидента в Субиратс (на 60 км от Барселона – бел. Ред.), е извършителят на терористичното нападение в Барселона“, написаха в „Туитър“ от каталунската полиция.

Това е 22-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, който в четвъртък вряза микробус в тълпа пешеходци на булевард „Ла Рамбла“ в каталунската столица, отнемайки живота на 13 души. Той избяга от мястото пеша, като по пътя е наръгал с нож друг мъж, за да вземе автомобила му и да напусне града.

В петък членове на терористичната клетка, към която Абуяакуб е бил част, забиха автомобил в пешеходци в крайморския град Камбрилс. Един от нападателите намушка с нож жена, която по-късно почина от раните си.

Всички петима души в колата са били застреляни от полицията, като се предполага, че останалите членове на 12-членната клетка са или задържани, или мъртви. Абуяакуб е единственият, за когото се смята, че още е на свобода. /АФП