Отношенията Берлин-Москва след изборите: без съществена промяна

След изборите за Бундестаг Путин получи още един слаб западен лидер.
След изборите за Бундестаг Путин получи още един слаб западен лидер. / БГНЕС

След изборите на 24 септември привържениците на смекчаване на курса спрямо Русия ще се увеличат в германския парламент. Но експертите, интервюирани от „Дойче Веле“, се съмняват, че това смекчаване ще настъпи.

Руските политици и експерти, които посетиха посолството на Федералната република в Москва на коктейла, организиран по случай изборите, се съмняват, че новият Бундестаг ще промени сериозно руско-германските отношения.

[b]Сергей Митрохин: без изненади[/b]

Съществени промени в отношенията с Русия няма да настъпят, защото като цяло политическата картина в Германия не се е променила, смята лидерът на московския клон на партията „Яблоко“ Сергей Митрохин. „Няма да има никакви изненади. Отношенията на Путин и Меркел са достатъчно стабилни, въпреки всички проблеми. Това, че сериозно се увеличи присъствието на крайнодесните е общоевропейска тенденция. Това е лакмус за усилването на десните настроения, свързани с ксенофобията и мигрантските проблеми“, заяви пред ДВ Митрохин.

Руският политик обаче не смята, че влиянието на десните популисти ще бъде сериозно. „Германия остава стабилна страна със стабилна политическа система, съхраняваща всички признаци на европейските ценности“, добави той. Според него „Алтернатива за Германия“ /АГ/ е можела да спечели много повече гласове. И фактът, че това не се случи, внушава оптимизъм, включително и от гледна точка на сътрудничеството с Русия. „Ще ми бъде много неприятно, ако в Германия на високо равнище рязко се промени отношението към нашата страна. То би могло да се промени само в посока, която наистина не би била изгодна за Русия. Защото Русия не е Путин, и отношенията на германските политици с Путин – това не са отношения с Русия“, твърди руският политик.

[b]Глеб Павловски: Москва не е заинтересована от компромис[/b]

В новия политически сезон не става толкова дума за съвсем нови партии, колкото до усилването на крайните полюси, смята политологът Глеб Павловски.

Особеността на германската политика беше преди всичко в това, че тя работеше с големи политически платформи, продължава експертът. „Сега политическата основа е фрагментирана и трябва да се събере и закърпи. Но тя не може да бъде закърпена по предишните линии. Ангела Меркел сега ще има труден избор между различни варианти на коалиция. Ако тя не иска да остави след себе си вакуум, който да бъде запълнен от хаос и маргинали, тя трябва да използва близкото бъдеще за изграждането на устойчива политическа сцена, която по някакъв начин отговаря и на радикалните алтернативи тежнения. Това вече не е схемата леви и десни, социалдемократи и консерватори. Тази схема вече няма да се върне“, убеден е Павловски.

Въпреки това вече е ясно, че АГ не може да създаде коалиция. „Тази партия не може да се обедини с източните леви, освен тактически. Тя ще играя ролята на нарушител на спокойствието – тази роля е удобна, особено когато е платена“, смята политологът.

Според Павловски, Кремъл при всички случаи подкрепя най-крайните варианти, защото играе на увеличаването на нестабилността. Концепцията на Москва се състои в това, че предишният ред се разпада и от това трябва да се спечели всичко възможно. Но за момента нито една от тези малки политически сили не може с нищо да помогне на Русия.

„Напротив, Москва пречи да се създаде умерен консенсус, ориентиран към компромис. Въпреки че в Германия, особено в средите на германския бизнес, са достатъчно силни тези, които имат интерес от компромиси. Тези среди имат интерес от разделянето на спорните политически въпроси от икономическите въпроси и да се смекчат санкциите. Но за целта Русия трябва да прави нещо. А Москва играе на принципа „всичко или нищо“ и това е доста безперспективно“, отбелязва Павловски. Според него Кремъл не трябва да залага на АГ: „Най-добре е да се фокусира върху преговорите между силите на мейнстрима. И това е напълно възможно в Германия. Но именно това Москва не би желала“.

[b]Продължаване на твърдия курс[/b]

Ръководителят на Центъра за германски изследвания на Института за Европа на Руската академия на науките Владислав Белов смята, че коалицията, която ще състави Меркел, при всички положения ще бъде приемлива за Москва.

„За Кремъл и двата варианта са добри – и продължаването на „голямата коалиция“, и дори коалицията с такъв неудобен за Русия партньор, каквито са „зелените“. Джем Йоздемир многократно е заявявал, че ще продължи твърдия курс, критикуващ Русия. Но това е курсът, който би продължила всяка коалиция. Рязката критика за Крим, на руските действия в Източна Украйна, критиката спрямо Кремъл за правата на човека – всичко това няма да се промени. Това единодействие ще помрачава нашите отношения. По всички останали въпроси – икономика, научно-техническо сътрудничество, културно сътрудничество, младежки обмен – не виждам никакви проблеми. И не виждам политик, който може негативно да въздейства върху това“, заяви Белов.

Според него, появата в Бундестага на АГ едва ли съществено ще измени положението. „Естествено, ако има „голяма коалиция“ и АГ стане лидер на опозицията, то лидерът на тази партия ще говори в парламента след канцлера. Това дава по-големи възможности за участие в политическите дискусии. Но дори тогава АГ ще може да влияе на формирането на общественото мнение само по тези въпроси, които ще са част от мейнстрима. Популистки изказвания от типа, че Крим е част от Русия, така и ще си останат популистки. Днес нито една сериозна партия няма да постави този въпрос в дневния ред. А въпросите за минските споразумения и санкциите не се решават в Берлин, а в Брюксел“, каза Белов.

Ако бъде съставена коалиция от ХДС/ХСС, „зелените“ и СвДП, тогава курсът по отношение на Русия въобще няма да се промени, убеден е Дмитрий Карцев, историк и специалист по Германия. „Зелените“ имат най-твърдата позиция спрямо Русия, а либералите – най-меката. За това най-вероятно ще има баланс и едва ли нещо ще се промени“, каза той.

[b]АГ за вътрешно руски цели[/b]

Дмитрий Карцев отбелязва, че много руски наблюдатели напразно игнорират такъв фактор, като съществения спад на рейтинга на Ангела Меркел. „На тези избори виждаме най-ниския за всички 12 години рейтинг на подкрепа – той е спаднал с почти 10%. В новия парламент на канцлерката ще й бъде трудно да състави коалиция. При всички положения това показва, че германското общество желае нови лица, нова политика. Наблюдаваме ръста на АГ, но не мисля, че те след 4 години ще спечелят властта. Партията е много слаба, вътре в нея има много конфликти. Не смятам, че те ще доживеят до изборите през 2021 г. Но е възможно и самата Ангела Меркел да не ги доживее, тъй като коалицията ще бъде много слаба. Трябва да разберем, че Ангела Меркел е отиващ си политик“, заяви Карцев.

И това според него е от полза на Кремъл: „За Путин това е изгодна ситуация, защото той получава още един доста слаб западен лидер – след Тръмп и Макрон, които също имат много проблеми. Освен това той получава Лявата партия и АГ, които се обявяват за смекчаване на антируския курс“.

Това обаче ще играе роля най-вече не във външната, а във вътрешната политика на Русия, прогнозира историкът. „АГ постоянно ще се занимава с това, което се занимаваха през миналия политически сезон левите – да прави изявления „оставете на мира Москва“. Сега, тези партии ще бъдат две, и руските медии постоянно ще ги цитират. Но на външнополитическия курс на Германия спрямо Русия това едва ли ще се отрази“, заяви Карцев. /БГНЕС