ЕС дава „зелена светлина” за търговски преговори с Лондон

Официалните преговори между Лондон и Брюксел започнаха на 19 юни в белгийската столица.
Официалните преговори между Лондон и Брюксел започнаха на 19 юни в белгийската столица. / БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз дават „зелена светлина” за подготовката за търговски преговори с Лондон. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха в Брюксел.

Лидерите на Европейския съюз дават „зелена светлина” за започването на вътрешна подготовка за търговски преговори с Лондон. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха в белгийската столица.

Веднага след това той написа в Туитър:

„Лидерите на ЕС дават зелена светлина за подготовка на втора фаза от преговорите от Брекзит”.

Вчера и днес ръководителите на страните членки на блока обсъждат дали в преговорите досега е достигнат напредък, който позволява започването на разговори за търговска сделка след развода между Лондон и Брюксел. По време на първия етап двете страни се опитваха да се договорят по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и за тези на британците, живеещи в държави от общността, и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за напускането на ЕС.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, според които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица, почти една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха противниците на евроинтеграцията.

Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти. /БГНЕС, ТАСС