Отбраната на ЕС: как да се повиши ефективността, икономисвайки

23 държави от Европейския съюз решиха да участват в PESCO – постоянно структурно сътрудничество. Става дума за проекти в отбраната с цел икономия на средства и повишаване на ефективността.

Военното сътрудничество и образуването на отбранителен съюз е изведено на ново равнище. На 13 ноември, министрите на външните работи и отбраната на 23 държавни от регионалната организация подписаха документ за присъединяване към PESCO. През целия ден участниците в срещата не спираха да превъзнасят тази стъпка като историческа. Това заявиха и германският министър на външните работи Зигмар Габриел, и върховният комисар по външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини.

Какво е PESCO?

Не става дума за създаването на отбранителен съюз по подобие на НАТО. От ЕС заявяват, че няма да има дублиране на функции. По думите на Могерини PESCO ще усили дейността на Северноатлантическия алианс. „Разполагаме с най-добрите възможности да се действа там, където не е необходимо чисто военно участие“, обясни главният дипломат на ЕС и даде за пример противодействието на хибридните заплахи. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също взе участие в заседанието, приветства инициативата.

PESCO – това са рамките за реализирането от страните на съвместните проекти. Министерството на отбраната посочва следните примери за такива проекти – създаването на медицинско командване или център за обучение на офицери. Основната идея за сътрудничество – да се повиши ефективността благодарение на съвместното изпълнение на това, което всяка от страните сега прави самостоятелно.

Например, сега в страните от ЕС съществуват почти 40 различни типа брониранимашини и около 20 типа самолети. Това безполезно използване на ресурсите трябва да бъде избегнато благодарение на PESCO. Проектите при това могат да бъдат два типа: създаване на нови отбранителни възможности и съвместни операции. Общо бяха представени над 50 такива проекти, но планирането ще започне от десет.

Кой участва в PESCO?

PESCO беше предвидено още в Лисабонския договор, който влезе в сила през 2009 г. Но пътят за неговото осъществяване беше открит от референдума за Брекзит, тъй като Лондон беше противник на интеграцията в сферата на отбраната в рамките на ЕС, страхувайки се, че това ще доведе до дублиране на функциите на НАТО. Дания също заяви, че няма да участва в тази инициатива.

Миналата седмица се очакваше, че към PESCO ще се присъединят около 20 държави-членки на ЕС. Своите подписи под документа на 13 ноември поставиха представителите на 23 страни. Извън PESCO за момента са Ирландия, Малта и Португалия, те обаче имат възможност да се присъединят към инициативата по-късно.

Благодарение на Макрон и Тръмп

Изборите в САЩ и Франция също помогнаха на PESCO. Особено фактът, че за нов френски президент беше избран Еманюел Макрон. Ще припомним, че Париж традиционно беше привърженик на по-независима отбранителна политика на ЕС. На заключителната пресконференция Федерика Могерини благодари на Франция, Германия, Италия и Испания за „водещата роля“ в налагането на PESCO.

По думите й, в промеждутъка между референдума за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в ЕС са се „открили вратите за възможните промени“. Тогава, пак според нея, те са решили да „унищожат призраците от миналото“. Защото отбранителният съюз в ЕС в течение на 60 години е оставал табу, отбеляза тя.

Своят принос в прокарването на инициативата внесе и Тръмп – в ЕС разбраха, че трябва да разчитат сами на себе си. Зигмар Габриел нарече PESCO „голяма стъпка към самостоятелността“ на Евросъюза по отбранителните въпроси. А неговият люксембургски колега Жан Аселборн добави, че „сега американската външна политика е малко непрозрачна“.

Повече разходи или икономии?

В подписания от министрите документ сред ангажиментите се съдържа и „редовно увеличаване на отбранителните бюджети в реално измерение“. В същото време Габриел, за когото тази тема винаги е била деликатна, подчерта, че не става дума за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП – цел, поставена в рамките на НАТО.

Ръководителят на германското външно министерство подчерта, че PESCO ще помогне да се спестят пари. „Това ще бъде при всички положения по-икономично. Ние в Европа харчим за отбрана около 50% от разходите на САЩ, но имаме само 15% ефективност“, призна Габриел.

Могерини също не подмина темата за икономиите на разходите: „Истинският проблем на Европа се състои в не в това, колко харчим, а във факта, че харчим поотделно“. PESCO дава възможността „заедно да инвестираме, заедно да изследваме и заедно да произвеждаме“. В тази връзка често се дава примерът, че при производството на 50 бойни самолета всеки един от тях ще излезе по-евтино, ако се поръчат само 5 бройки.

PESCO е доброволно?

Участието в проектите в рамките на PESCO е доброволно. Ако държавата е съгласна да се присъедини към него, то тя трябва да поеме конкретни ангажименти и да ги осъществи. Тези ангажименти със срокове за изпълнение трябва да се запишат в националните планове. Според високопоставен чиновник на ЕС, ако държавата не изпълни своя план, тя може да престане да бъде част от PESCO. Впрочем той не уточни механизма на подобен род изключение.

В PESCO допуска участие и на страни, които не са част от ЕС. Те могат да бъдат поканени като изключения – за това „те трябва да внесат значителна добавена стойност в проекта“, се казва в заключение на Съвета на ЕС.

„Военен Шенген“

Съветът на ЕС също така приветства предложението на Еврокомисията да опрости транспортирането на войски между държавите-членки. Това споразумение се нарича още „военен Шенген“, но събеседник на ДВ във външнополитическата служба на ЕС уточни, че тук не става дума за свободно придвижване на войски, а само за отстраняването на някои бариери.

При представянето на това предложение еврокомисарката по транспорта Виолета Булк разказа, че ако по-рано инфраструктурата е била строена заради военни цели, а сега – за граждански. В резултат на това обаче много транспортни артерии не са приспособени за транспортирането на военна техника. „Физическите, законодателните и регулаторните бариери“ също пречат на бързото преместване, призна Булк. До края на март трябва да бъде представен конкретен план, как тези пречки да бъдат отстранени.

PESCO се очаква да бъде стартиран на заседанието на Съвета на ЕС, което ще се проведе на 11 декември. /БГНЕС