Тазгодишните нобелови лауреати за мир призоваха за край на ядрените оръжия

Напрежението продължава на Корейския полуостров, където Северна Корея не спира с ракетните тестове.
Напрежението продължава на Корейския полуостров, където Северна Корея не спира с ракетните тестове. / БГНЕС

Лауреатите на Нобеловата награда за мир от 2017 г. от Международната кампания за премахване на ядреното оръжие (ICAN) призоваха САЩ и Северна Корея да намалят напрежението и да прекратят заплахата, породена от оръжията за масово унищожение.

"Застрашени сме", каза ръководителят на ICAN Беатрис Фин на пресконференция в Осло. "Много настоятелно призовавам тези двама лидери да спрат да заплашват да използват оръжия за масово унищожение и да се заемат с дипломатически решения".

Напрежението продължава на Корейския полуостров, където Северна Корея не спира с ракетните тестове, обменяйки заплахи с американския президент Доналд Тръмп.

"Многократно и много настоятелно призовах и двамата лидери никога да не използват ядрено оръжие и да преговарят", заяви членът на ICAN Сецуко Сърлоу, оцелял след атаката в Хирошима, взела живота на близо 140 000 души през 1945 г. Вече канадски гражданин, 85-годишният Сърлоу и Фин официално ще получат Нобелова награда от името на ICAN в неделя за усилията си да освободят света от ядрени оръжия.

Коалиция от стотици неправителствени организации в целия свят, кампанията на ICAN работи за историческия договор за забрана на ядрените оръжия, приет през юли от 122 страни. "Тези оръжия не ни дават безопасност, те не са възпиращи, а само стимулират други държави да преследват собствените си ядрени амбиции", каза Фин.

Американският сенатор Линдзи Греъм миналата неделя каза пред CBS, че всеки севернокорейски тест води САЩ все по-близо до започване война. /АФП