Управляващите в Полша извършват държавен преврат срещу съдебната система

проф. Малгожата Герсдорф
проф. Малгожата Герсдорф / БГНЕС

Председателката на полския Върховен съд проф. Малгожата Герсдорф обвини правителството, че извършва "преврат" срещу институцията чрез нов закон, който част от противоречивата съдебна реформа.

ЕС вече предприе безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша заради тези реформи, които според Брюксел застрашават върховенството на закона.

Един от новите закони, приети от управляващата партия „Закон и справедливост“ (ЗиС) и одобрен от президента Анджей Дуда, дава право на държавния глава да решава кои съдии могат да останат във Върховния съд след 65-годишна възраст.

„Извършва се държавен преврат срещу една от най-важните държавни институции: не с въоръжена сила или полувоенни части, а "само“ чрез злоупотреба със съдебните институции", заяви в публикувано вчера писмо проф. Малгожата Герсдорф.

Новият закон за Върховния съд намалява от 70 на 65 години възрастта за пенсиониране на членовете на тази институция и има за цел да отстрани съдиите, които са служили в комунистическите съдилища преди 1989 година.

Президентът обаче може да позволи на отделните съдии да продължат да работят до 70-годишна възраст.

Критиците настояват, че мярката е незаконна, защото изисква оттегляне на самата Герсдорф, която е едва наполовина от определения от Конституцията 6-годишен мандат като председателка на Върховния съд. Критиците твърдят още, че ПиС просто иска да очисти съдебната власт от привърженици на бившия либерален премиер Доналд Туск, който е политически съперник на партията. В момента той е председател на Европейския съвет.

"Предупреждавам правителството: не нарушавайте обществения договор, подписан под формата на Конституцията. Вие вървите безгрижно по ръба на бездната, в която най-накрая може да падне цялата нация", посочи проф. Малгожата Герсдорф пред православните лидери.

БГНЕС припомня, че предприетата от ЕС наказателната процедура срещу Полша заради промените в съдебната система доведе до лишаването на Варшава от право на глас. /АФП